Читај ми!

Ubijeno 100 pripadnika El Šababa

U dve odvojene operacije, kenijska vojska ubila više od 100 pripadnika radikalne islamističke grupe El Šabab iz Somalije. Ta grupa je preuzela odgovornost za otmicu autobusa na severu Kenije i ubistvo 28 putnika nemuslimana.

Kenijski potpredsednik Vilijam Ruto je saopštio da su oružane snage izvršile dve operacije u Somaliji i da su uništena oprema i kamp u kojem je ta ekstremistička grupa planirala napad na autobus, prenosi Tanjug.

U obraćanju javnosti, Ruto je rekao da je Kenija meta međunarodnih terorističkih grupa, među kojima je i somalijski El Šabab, povezan sa Al Kadiom.

Ruto je istakao da će kenijske bezbednosne snage zaštiti građane, što podrazumeva i racije u džamijama.

Portparol El Šababa je rekao da je napad na putnike u autobusu izvršen u znak odmazde za niz racija koje su tokom protekle nedelje pripadnici kenijskih bezbednosnih snaga izvršili u džamijama u luci Mombasa.

"Naša poruka njima je jasna - možete da se šunjate i napadate nevine civile, ali za svaki napad na Keniju i njen narod, mi ćemo vas goniti gde god da odete", rekao je Ruto, prenela je agencija AP.

Komentarišući racije u džamijama, Ruto je naveo da su mesta za molitvu pretvorena u centre za naoružavanje i planiranje terorističkih napada.

Kenijske vlasti su saopštile da je u džamijama pronađen eksploziv i pištolj.

Tela 28 ubijenih putnika prebačena su u prestonicu Najrobi, gde će narednih dana biti obavljena obdukcija.

Pripadnici El Šababa su juče oteli autobus na oko 50 kilometara od grada Mandere. Napadači su izdvojili sve one koji nisu muslimani i ubili ih.

Ekstremisti El Šababa iz Somalije, koji su povezani sa terorističkom mrežom Al Kaidom, odgovorni su za čitav niz bombaških napada koji su izvedeni u Keniji od oktobra 2011, kada je Kenija poslala svoje vojnike u Somaliju.

Prema podacima kenijskih vlasti, od tada je izvedeno najmanje 135 napada, među kojima i napad na tržni centar "Vestgejt" kada je poginulo 67 osoba.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво