Читај ми!

Iz mirne Nemačke u borbu protiv džihadista

Kasim Šešo je napustio miran život u Nemačkoj kako bi spasavao živote Jazida u Iraku. Kaže da nije izabrao da se bori, već da se brani od džihadista koji žele da naprave Islamski kalifat. Pored dve hiljade boraca kojima zapoveda, sa njim su došli i sinovi.

Kasim Šešo bori se za Šeref ad Din, jedno od najsvetijih mesta za Jazide. Borci Islamske države su samo oko tri kilometra udaljeni.

"Islamska država želi da nas iskoreni i da uspostave Islamski kalifat, ali islam nije ono što nam rade", priča Šešo. Kako kaže, nalazi se na čelu dve hiljade Jezida. Samo nekoliko meseci ranije, vodio je miran život u Nemačkoj.

"Vratio sam se zato što je moj narod ovde. Islamska država je teroristička. Došao sam da branim svoju zemlju, svoju porodicu i svoju religiju", rekao je Šešo za Si-En-En.

Nije došao sam, već sa dvadesetšestogodišnjim sinom Jasir Kasim Kalafom. Došao je u septembru, ubrzo nakon prvog napada na Jazide, kada su hiljade ostavljene u planinama bez hrane vode i lekova.

Iako su neke porodice spasene, mnoge se još uvek nalaze u planinama, okružene džihadistima.

"Ne možete samo ostati u Nemačkoj, živeti u luksuzu i ostaviti svoju porodicu i svoj narod same dok sve gledate na televiziji i mislite 'rešiće se samo od sebe'", priča Jasir.

Šešovi vojnici vode bitku za život. Jazidi su jedna od najstarijih verskih zajednica u svetu, i pretpostavlja se da ih ima oko 700.000. Mnogi muslimani ih smatraju poštovaocima đavola, a džihadisti su zarobljenike primorali da pređu u islam.

"Rešio sam da branim Sidžar, ne da se borim. Oni su odlučili da se bore", rekao je Šešo misleći na Islamsku državu.

"Mi branimo svoju zemlju i naša sveta mesta. Živeo sam u Nemačkoj 24 godine i uvek sam se užasavao ubijanja i ratovanja", rekao je Šešo. Njegovi vojnici su dobili oružje i humanitarnu pomoć od kurske regionalne vlade.

U jednom trenutku petorica sinova borila se uz njega u planinama. Trojica su se vratila u Nemačku. Jasir i njegov stariji brat Hajdar Kasim Šešo su ostali. U kontaktu su sa svojom porodicom, i šalju im fotografije kako bi znali da su u redu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара