Читај ми!

Predsednički izbori u Tunisu

Na danas održanim predsedničkim izborima u Tunisu Beži Kaid Esebsi dobio je najveću podršku birača, ali će verovatno biti održan i drugi krug glasanja, saopštio je njegov štab, dok je državna televizija prenela da je na drugom mestu odlazeći šef države Monsef Marzuki.

Državna televizija objavila je preliminarne podatke s birališta, prema kojima je Esebsi osvojio 47,8 odsto glasova, a Marzuki 26,9 odsto podrške birača, prenosi Beta.

Esebsi (87) je na izborima bio favorit među više od 20 kandidata.

"Beži Kaid Esebsi, prema prvim procenama, prvi je u trci i sa velikom prednošću", rekao je šef njegovog štaba Mohsen Marzuk novinarima.

On je ocenio da Esebsi "nije daleko od 50 odsto" osvojenih glasova, i da je drugi krug glasanja "moguć", ali nije precizirao koji kandidat se plasirao na drugo mesto.

Tunišani su danas glasali za predsednika na prvim slobodnim i otvorenim izborima za šefa države.

Esebsi, politički veteran iz prethodnog režima pridobio je podršku građana obećanjem povratka na stabilnost, posle godina ekonomske i političke nestabilnosti.

Marzuki je na mestu predsednika bio od kraja 2011, kada ga je izabrao parlament u skladu s koalicionim sporazumom.

Današnji izbori predstavljaju dugo očekivani završetak burne tranzicije ka demokratiji, pošto je 2011. svrgnut višedecenijski diktator Zin el Abidin Ben Ali u protestima koji su bili početak Arapskog proleća, odnosno prodemokratskih protesta u arapskim zemljama.

Drugi krug izbora bi trebalo da bude organizovan krajem decembra.

Izborna komisija ima rok do 26. novembra da objavi rezultate i datum održavanja eventualnog drugog kruga ukoliko nijedan kandidat ne osvoji apsolutnu većinu.

Od kada je Tunis stekao nezavisnosti 1956. godine, u zemlji su bila samo dva predsednika - Habib Burgiba i Ben Ali.

Kako bi se izbegla nova diktatura, u januaru je usvojen novi Ustav, tako da će budući predsednik imati ograničena ovlašćenja, a glavnu vlast će imati premijer.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво