Читај ми!

Japan, više od 20 povređenih u zemljotresu

Više od 20 osoba povređeno, a desetak kuća srušeno u jakom zemljotresu koji je pogodio planinsku oblast centralnog Japana.

Zemljotres magnitude 6,8 dogodio se u blizini grada Nagana na maloj dubini od 10 kilometara ispod površine tla, saopštila je Meteorološka agencija Japana, prenosi Beta.

Američki geološki institut (USGS) je izračunao da je zemljotres bio magnitude 6,2. Državna služba za nuklearnu energiju je objavila da nema teškoća u tri obližnje nuklearne elektrane.

Sva nuklearna postrojenja Japana su isključena posle zemljotresa magnitude 9,0 koji je 2011. godine pokrenuo cunami, što je dovelo do havarije tri reaktora centrale u Fukušimi. Fukušima je oko 250 kilometara severoistočno od mesta gde se u subotu dogodio zemljotres.

U subotnjem zemljotresu je 22 ljudi, od kojih troje teško povređeno u gradu Nagano, u zimskom centru Hakuba i drugde, prenela je japanska novinska agencija Kjodo iz Uprave policije.

Izgleda da je među najteže pogođenima Hakuba, smučarski grad zapadno od Nagana koji je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 1998. godine. Više od 10 kuća se srušilo, objavila je lokalna vlast.

Uprava policije kaže da je 21 čovek bio zarobljen u ruševinama kuća, ali su svi spaseni, a samo dvoje je povređeno.

Mnoge kuće su ostale bez vode zbog pucanja cevi, a klizišta na dve glavne saobraćajnice blokirala su pristup nekim područjima. Za detaljnu procenu štete čeka se izlazak sunca, kažu vlasti.

Zemljotres se osetio širom severa Japana i u Tokiju, oko 200 kilometara jugoistočno od Hakuba.

Kjodo kaže da su svi super-brzi vozovi iz sistema "Šinkansen" privremeno zaustavljeni. Zemljotres je izazvao mnoge prekide u snabdevanju strujom, prenela je agencija.

Predstavnik glavne meteorološke uprave Japana saopštio je da se mogu očekivati i naknadni potresi još nedelju dana.

Posle zemljotresa je bilo više od 20 naknadnih udara, te je stanovništvo upozoreno da se čuva klizišta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво