Читај ми!

Lisenko: Ukrajina granatirana iz Rusije

Ukrajinska vojska je optužila Rusiju da je sa svoje teritorije granatirala Ukrajinu, prvi put od potpisivanja sporazuma o primirju početkom septembra u Minsku.

Portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko rekao je da je proteklog dana, prvi put od potpisivanja sporazuma u Minsku, napad na ukrajinsku teritoriju počeo iz Ruske Federacije, prenela je agencija AFP.

U posetu Kijevu stigao je i potpredsednik SAD Džozef Bajden koji je upozorio Rusiju da rizikuje dalju izolaciju zbog "neprihvatljivog" postupanja u Ukrajini, pozivajući je da poštuje sporazume iz Minska, pridržavajući se prekida vatre i povlačenja snaga iz te zemlje.

"Jednostavno je neprihvatljivo u 21. veku da zemlje pokušavaju da prekrajaju granice silom jer im se ne sviđa odluka koju je njihov sused doneo", rekao je Bajden po završetku susreta sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, preneo je AFP.

Američki predsednik je upozorio Rusiju da ne ispunjava obaveze iz sporazuma iz Minska od 5. septembra.

I portparol nemačke kancelarke Angele Merkel optužio je Moskvu za potpirivanje sukoba u istočnoj Ukrajini, pozivajući se na izjavu proruskog lidera Igora Martinova, koji je izjavio da su od Rusije primili “mnogo” novca.

Martinov, koji je imenovan za šefa administracije u Donjecku u izjavi za “Frankfurter alemajne cajtung” naveo je da Moskva pomaže finansiranje javnih službi i isplatu državnih plata i penzija za koje vlada u Kijevu više ne izdvaja novac, prenela je agencija Rojters.

"“Nas Ruska Federacija pomaže. Ne sa malo novca, nego sa mnogo"”, rekao je Martinov, dok je Moskva ponovo demantovala da pomaže proruske vlasti u istočnoj Ukrajini.

Skoro 1.000 ljudi je ubijeno u Ukrajini otkad je u septembru potpisano primirje između Kijeva i proruskih aktivista, dok se broj raseljenih skoro udvostručio, podaci su UN.

Od 5. septembra do 18. novembra na istoku Ukrajine poginulo je ukupno 957 ljudi, dok je broj raseljenih povećan sa 275.489 na 466.829, saopštile su u četvrtak Ujedinjene nacije.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво