Читај ми!

Putin: "Obojene revolucije" lekcija za Rusiju

Vladimir Putin je izjavio da su "obojene revolucije", koje su se dogodile u nekim zemljama, lekcija i upozorenje za Rusiju i da će vlasti učiniti sve što je neophodno da se to ne bi desilo.

Prema rečima ruskog predsednika, "u savremenom svetu ekstremizam se koristi kao instrument geopolitike i raspodele sfera uticaja".

"Vidimo do kakvih je tragičnih posledica doveo talas takozvanih obojenih revolucija, kakve su potrese doživeli i doživljavaju narodi zemalja koje su prošle neodgovorne eksperimente prikrivenog a nekad i grubog, kako se kod nas kaže, rušilačkog mešanja u njihov život", rekao je Putin na sednici nacionalnog Saveta za bezbednost, javile su ruske agencije, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, borba protiv ekstremizma u Rusiji nema nikakve veze sa borbom protiv drugačijeg mišljenja, a sve političke snage imaju pravo da se bore za vlast, ali u okviru zakona, prenela je agencija RIA Novosti.

Ističući da je Rusija slobodna demokratska zemlja, Putin je dodao da njeni građani imaju pravo na sopstveno mišljenje i njegovo izražavanje.

"Imaju pravo da budu opozicija vlasti", rekao je ruski predsednik, naglašavajući da bez takvog stanja u društvu vlast nikada ne može biti efikasna.

Putin je, međutim, upozorio da će za ekstremizam morati da se odgovara po svoj strogosti zakona.

"Braneći slobodu izbora, okupljanja, marševa, mitinga, ne treba zaboravljati na odgovornost za svoje reči i svoje postupke", rekao je Putin.

Prema Putinovim rečima, potrebno je "znati i razumeti da je raspirivanje konflikta među ljudima različite nacionalnosti i vere, propagiranje nacionalističke ideologije, masovno narušavanje javnog reda, pozivanje na nasilno svrgavanje postojećeg ustrojstva – direktno iskazivanje antinarodne misli, direktno iskazivanje ekstremizma".

"Treba imati na umu rušilačke posledice takvog postupanja", naglasio je ruski predsednik.

Putin je, takođe, rekao da ideologija ekstremizma jača u virtuelnom prostoru.

"Upravo među mladima lideri ekstremističkih organizacija pokušavaju da vrbuju svoje sledbenike, vode propagandu pre svega preko svetske mreže interneta", rekao je predsednik Rusije.

Putin je ukazao na to da je u borbi protiv ekstremizma potrebno povećati pažnju posvećenu međunacionalnim odnosima, radu sa omladinom i usavršiti migracionu politiku.

"Potrebno je pojačati kontrolu poštovanja pravila boravka migranata u Rusiji, baviti se u realnosti njihovom socijalnom i kulturnom adaptacijom, zaštitom radnih i drugih prava", naglasio je ruski predsednik.

Ruska agencija Tas podseća da je u Rusiji 2014. godine pojačana odgovornost za ekstremizam, i da je amandmanima na Krivični zakon pojačana odgovornost za javno pozivanje na izvršenje ekstremističke aktivnosti, između ostalog i putem interneta.

Povećani su iznosi novčanih kazni za organizovanje ekstremističke zajednice, rokovi za prinudni rad do pet godina i zatvorske kazne do šest godina, a još jednim zakonom uvedene su zatvorske kazne za finansiranje ekstremističke aktivnosti, podseća agencija.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво