"Konstruktivni razgovori" Sija i Obame

Predsednik Kine Si Đinping rekao je da je sa predsednikom SAD Barakom Obamom imao "konstruktivne razgovore" i da su se dogovorili da dve zemlje ubrzaju razgovore o bilateralnom investicionom sporazumu i da prodube vojno poverenje.

Si Đinping je rekao da su se Kina i SAD saglasile da pojačaju komunikaciju radi borbe protiv terorizma kao i radi suzbijanja međunarodnog kriminala, javlja agencija Rojters, prenosi Tanjug.

"Trebalo bi da proširimo područja gde možemo i treba da sarađujemo", rekao je Si američkom predsedniku, naglasivši da je Kina "voljna da radi sa SAD".

Obama je posle sastanka sa Sijem rekao da su se obe zemlje saglasile o merama kojima se umanjuju šanse vojnih nesreća u moru i vazduhu kao i da pomorska pitanja treba razrešiti kroz međunarodno pravo.

Dvojica državnika dotakli su se i protesta u Hong Kongu, pa je Obama svom kineskom kolegi rekao da SAD žele da ohrabre slobodne i fer izbore. Si mu je na to odgovorio da je to pitanje unutrašnja stvar Kine.

Obama je na konferenciji za novinare istakao da SAD nemaju nikakvog udela u prodemokratskim demonstracijama u Hong Kongu, prenela je agencija AFP.

Kineske vlasti optužuju snage iz inostranstva u umešanost u protest.

Si je rekao da je Kina ostvarila ogorman napredak kada su u pitanju ljudska prava, dodavši da na tom polju uvek može još više, prenela je agencija AP.

Prema Siju, napredak u oblasti ljudskih prava priznali su ljudi širom sveta.

Kina je, kako je rekao kineski predsednik, spremna na dijalog sa SAD o ljudskim pravima zasnovanom na jednakosti i obostranom poštovanju.

Si je rekao da Kina štiti slobode svojih građana kao i prava medija.

Zvaničnici Bele kuće saopštili su uoči Obaminog puta u Peking da će tema ljudskih prava imati visoko mesto u Obaminoj agendi tokom susreta sa Sijem.

Obama je rekao da će američka podrška ljudskim pravima biti nastavljena kao deo veza sa Kinom, prenela je britanska agencija.

Dvojica predsednika razgovarala su i o problemu globalnog zagrevanja. Obama je ponovio da je postavio cilj da se emisija gasova smanji za 28 odsto do 2025. godine u odnosu na nivo iz 2005. godine, a do 2020. godine za 17 odsto.

Emisija ugljendioksida i dalje je u porastu u Kini, koja planira izgradnju novih termoelektrana.

Obe zemlje izrazile su očekivanje da će se na konferenciji posvećenoj klimatskim promenama u Parizu iduće godine postići dogovor, prenela je agencija AFP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара