EU i SAD zabrinuti o vojnim pojačanjima u Ukrajini

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izrazila je zabrinutost zbog izveštaja o vojnim pojačanjima u oblastima pod kontrolom proruskih aktivista. Pozvala Rusiju da spreči dalje pokrete "trupa, naoružanja i opreme". I Bela kuća izrazila veliku zabrinutost.

Najnoviji izveštaji Specijalne posmatračke misije OEBS u Ukrajini o konvojima u oblastima koje drže separatisti sa značajnom količinom teškog naoružanja, tenkova i trupa bez obeležja koji se kreću ka zapadu su veoma zabrinjavajući, navodi Mogerini u saopštenju.

"Istovremeno stižu i izveštaji o jakoj artiljeriskoj vatri iz grada Donjecka i sve intenzivnijim pokretima trupa tokom protekle nedelje", upozorila je ona.

Visoka predstavnica je pozvala sve strane u sukobu da poštuju protokol iz Minska kojim su se obavezale na prekid vatre i dijalog u cilju nalaženja političkog rešenja za ukrajinsku krizu.

Bela kuća je izrazila veliku zabrinutost zbog izveštaja o vojnim pojačanjima u oblastima na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih aktivista, uz upozorenje da bi "svaki eventualni pokušaj separatista da zauzmu nove teritorije predstavljalo otvoreno kršenje mirovnog sporazuma".

"Veoma smo zabrinuti zbog intenziviranih sukoba na istoku Ukrajine, kao i mnogobrojnih izveštaja da separatisti, koji imaju rusku podršku i oružje, premeštaju velike konvoje teškog oružja i tenkova na prve linije sukoba", izjavila je portparol američkog Nacionalnog saveta za bezbednost Bernadet Mihan, a prenela agencija AFP.

Posmatrači OEBS izrazili su sinoć zabrinutost pošto su bili svedoci prisustva neobeležene kolone tenkova, artiljerijskih topova i boraca u kamionima kako se premeštaju kroz istočnu Ukrajinu pod kontrolom proruskih snaga.

Jučerašnji izveštaj OEBS usledio je dan pošto je ukrajinska vojska saopštila da je primetila veliku kolonu tenkova i drugog teškog naoružanja da ulazi u zemlju iz Rusije, u delu granice koja je pod kontrolom pobunjeničkih boraca.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво