EU i SAD zabrinuti o vojnim pojačanjima u Ukrajini

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izrazila je zabrinutost zbog izveštaja o vojnim pojačanjima u oblastima pod kontrolom proruskih aktivista. Pozvala Rusiju da spreči dalje pokrete "trupa, naoružanja i opreme". I Bela kuća izrazila veliku zabrinutost.

Najnoviji izveštaji Specijalne posmatračke misije OEBS u Ukrajini o konvojima u oblastima koje drže separatisti sa značajnom količinom teškog naoružanja, tenkova i trupa bez obeležja koji se kreću ka zapadu su veoma zabrinjavajući, navodi Mogerini u saopštenju.

"Istovremeno stižu i izveštaji o jakoj artiljeriskoj vatri iz grada Donjecka i sve intenzivnijim pokretima trupa tokom protekle nedelje", upozorila je ona.

Visoka predstavnica je pozvala sve strane u sukobu da poštuju protokol iz Minska kojim su se obavezale na prekid vatre i dijalog u cilju nalaženja političkog rešenja za ukrajinsku krizu.

Bela kuća je izrazila veliku zabrinutost zbog izveštaja o vojnim pojačanjima u oblastima na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih aktivista, uz upozorenje da bi "svaki eventualni pokušaj separatista da zauzmu nove teritorije predstavljalo otvoreno kršenje mirovnog sporazuma".

"Veoma smo zabrinuti zbog intenziviranih sukoba na istoku Ukrajine, kao i mnogobrojnih izveštaja da separatisti, koji imaju rusku podršku i oružje, premeštaju velike konvoje teškog oružja i tenkova na prve linije sukoba", izjavila je portparol američkog Nacionalnog saveta za bezbednost Bernadet Mihan, a prenela agencija AFP.

Posmatrači OEBS izrazili su sinoć zabrinutost pošto su bili svedoci prisustva neobeležene kolone tenkova, artiljerijskih topova i boraca u kamionima kako se premeštaju kroz istočnu Ukrajinu pod kontrolom proruskih snaga.

Jučerašnji izveštaj OEBS usledio je dan pošto je ukrajinska vojska saopštila da je primetila veliku kolonu tenkova i drugog teškog naoružanja da ulazi u zemlju iz Rusije, u delu granice koja je pod kontrolom pobunjeničkih boraca.

broj komentara 9 pošalji komentar
(nedelja, 09. nov 2014, 16:50) - anonymous [neregistrovani]

Sto se

ne zabrinu kada Kijev svakodnevno granatira civilne ciljeve? Ma znaju Rusi sa kim imaju posla.

(nedelja, 09. nov 2014, 15:17) - anonymous [neregistrovani]

`Ajde?

Odakle tenkovi u ratnom sukobu?Pravo cudo.Kako su samo uspeli da ih primete?A da li su primetili ukrajinske avione,haubice?

(nedelja, 09. nov 2014, 10:46) - anonymous [neregistrovani]

OEBS

Definitivno je tako moj prijatelju.

(nedelja, 09. nov 2014, 09:38) - rale [neregistrovani]

dvolicnost

sve ce to biti u redu kad zahladni vreme napolju.Plin su samo 1 ratu otplatili a vec se prave vazan faktor To im uvek treba napominjati kao oce nas.Na leto ce biti gusto kada otopli a dotle neka ih Rusi dovedu u red.

(nedelja, 09. nov 2014, 09:38) - anonymous [neregistrovani]

e cuj

sve mi se cini da OEBS vidi samo ono sto mu se naredi .

(nedelja, 09. nov 2014, 08:59) - anonymous [neregistrovani]

miki maus

A,da li je oebs poceo da primecuje i bele miseve?

(nedelja, 09. nov 2014, 08:58) - anonymous [neregistrovani]

Zabrinutost

OEBS je zapadna tvorevina i normalno da su zabrinuti jer ne uspevaju da okupiraju Ukrajinu i tako jos vise stegnu obruc oko Rusije ili se priblize Moskvi. Kad god im plan ne ide oni su zabrinuti. Smuci mi se vise.

(nedelja, 09. nov 2014, 08:46) - Воронцов [neregistrovani]

ОЕБС није забринут

када снаге Украјине гађају гранатама школу и убијају децу?

(nedelja, 09. nov 2014, 07:11) - anonymous [neregistrovani]

Zabrinut?

Da li je OEBS bio zabrinut kada su na Kosovu i Metohiji usli Nato tenkovi zajednio sa separatistima i teroristima koji su okupirali KiM?Dvostruki nedemokratski standardi Oebsa,EU,Amerike odvode nas u haos.