Pucnjave u Donjecku i Lugansku

Jedan ukrajinski vojnik je poginuo, a 15 je ranjeno u sukobima ukrajinskih snaga sa proruskim snagama u protekla 24 sata, saopštila je ukrajinska vojska.

Vojnika je ubio snajperista u ruševinama uništenog međunarodnog aerodroma u Donjecku, gde su ukrajinske snage praktično opkoljene proruskim snagama, navela je vojska, prenosi Tanjug.

Petnaest vojnika je ranjeno pošto su položaji ukrajinske vojske oko zone sukoba izložene neprekidnom bombardovanju, dodaje se u saopštenju koje prenosi AFP.

Iz sedišta samoproglašene Donjecke Narodne Republike rečeno je da su sukobi u regionu Donjecka manje intenzivni, ali da su borbe u regionu Luganska nastavljene, navodi RIA Novosti.

"Juče je ponovo došlo do pucnjave oko jednog od punktova na ulazu u Nikišino. Ranjena je jedna osoba iz redova proruskih snaga", izjavio je zvaničnik DNR i dodao da su sukobi kasnije tokom dana počeli da jenjavaju.

Međutim sukobi su nastavljeni u zapadnom delu regiona Luganska, gde ukrajinske snage gađaju položaje proruskih snaga i stambene oblasti, dodao je taj predstavnik.

"Ima žrtava među civilinim stanovništvom, tačan broj žrtava se utvrđuje", dodao je on.

U međuvremenu, izveštač AP-a je javio da je oko 80 vojnih vozila bez oznaka krenulo prema regionima u istočnoj Ukrajini, koje pod kontrolom drže proruski aktivisti.

Jedna kolona vozila krenula je jutros prema Donjecku, a dve prema gradu Snižne. U koloni su bili oklopni transporteri i transportni kamioni.

Ukrajinski zvaničnici su ove nedelje saopštili da su proruski pobunjenici iz Rusije dobili pomoć u naoružanju i da su na istok Ukrajine poslati ruski vojnici, ali je Moskva to odlučno negirala.

Ukrajinska vojska je sredinom aprila pokrenula ofanzivu protiv proruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

Zaraćene strane su postigle sporazum o primirju 5. septembra na sastanku trilaterlane Kontakt grupe o Ukrajini u Minsku.

Memorandum o detaljiima primene prekida vatre usvojen je na drugom sastanku Kontakt grupe 19. septembra.

Od tada obe strane u sukobu optužuju jedna drugu za kršenje primirja.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. nov 2014, 16:24) - anonymous [neregistrovani]

Izbeglice iz Ukrajine

Kakvi su i dali su objektivni izvestaji medjunarodnih organizacija o stanju izbeglica?

(ponedeljak, 10. nov 2014, 10:06) - neutral [neregistrovani]

zacarani-krug

"Vojna vozila se kreću prema istoku Ukrajine"
Znaci posto OEBS nadgleda rusko-ukrajinsku granicu, vozila mogu da dolaze samo iz Kijeva.