Читај ми!

Kijev uvodi pasošku kontrolu na istoku zemlje

Svi građani koji budu ulazili ili izlazili sa teritorije koju na istoku zemlje kontrolišu proruske snage moraće da pokažu svoje pasoše, saopštile vlasti u Kijevu. Proruske snage pripremile novu verziju mirovnog plana. U jednom predgrađu Donjecka došlo do sukoba, rekao izvor proruskih snaga.

Taj propis, koji je uvela ukrajinska Uprava carina, ima za cilj da izoluje region pod kontrolom proruskih snaga, javila je agencija AFP, a prenosi Tanjug.

Kako navodi francuska agencija, to će praktično postati unutrašnja granica na teritoriji Ukrajine.

Ukrajinskim građanima će biti dozvoljeno da putuju u i izvan ovog područja "pod uslovom da pokažu pasoše", stoji u saopštenju Uprave carina.

Strani državljani biće poslati na kontrolne punktove "kako bi se utvrdila svrha njihove posete" i oni će morati da "pokažu pasoš ili odgovarajuću vizu", dodaje se u saopštenju.

Ukrajinski zvaničnici navode da će režim pasoške kontrole biti primenjen na područje koje vlada označava kao mesto "antiterorističke operacije", ne precizirajući njegove tačne granice.

Ukrajinski zvaničnici ističu da to ne znači da vlasti napuštaju istok zemlje, već da jačaju svoju odbranu u ratu protiv proruskih snaga.

"Ovo je ukrajinska teritorija, ali uzimajući u obzir da je ekstremisti trenutno kontrolišu, mi moramo da sprovedemo neophodne kontrole", rekao je savetnik šefa Uprave carina Sergej Astahov.

"Ovo je, takođe, povezano sa činjenicom da naoružani Rusi slobodno ulaze na ove teritorije preko kontrolnih punktova na ukrajinsko-ruskoj granici koje kontrolišu ekstremisti. Mi moramo da preduzmemo mere kako oni ne bi išli preko zone antiterorističkih operacija", dodao je Astahov.

Ovo je druga značajna najava za dva dana o planovima vlade u Kijevu da izoluje region pod kontrolom proruskih snaga od ostatka zemlje.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je u sredu saopštio da će isplata naknada i socijalnih davanja, uključujući penzije, biti obustavljena u oblastima pod kontrolom proruskih snaga.

U međuvremenu, u jednom predgrađu Donjecka došlo je do sukoba, pošto su vladine snage tamo rasporedile tenkove, rekao je izvor proruskih snaga u Donjecku za agenciju RIA Novosti, prenosi Tanjug.

"Niz tenkova ušao je u Jasinovatu, okolne oblasti su granatirane", dodao je taj izvor.

Do sukoba je došlo dan pošto su zvaničnici Kijeva ponovili svoje obećanje o prekidu vatre na istoku zemlje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво