Republikanci osvojili većinu u Senatu

Na takozvanim međuizborima u SAD republikanci su osvojili većinu u Senatu, tako da sada kontrolišu oba doma Kongresa. Uspeh republikanaca objašnjava se nezadovoljstvom glasača američkim predsednikom Barakom Obamom.

Republikanci su ojačali i svoju većinu u Predstavničkom domu, dovevši je gotovo na istorijski nivo iz vremena administracije takođe demokratskog predsednika Harija S. Trumana, krajem četrdesetih godina prošlog veka, prenosi Beta.

Posle ovog poraza demokrata, Obama će poslednje dve godine svog drugog mandata provesti vladajući s Kongresom koji u potpunosti kontrolišu njegovi oponenti, odlučni da blokiraju njegovu politiku.

Republikanci su osvojili najmanje sedam novih mesta u Senatu koja su do sada držali demokrati, dok demokrati nisu uspeli da ugrabe nijedno mesto koje su držali republikanci. To potonjima obezbeđuje najmanje 52 mesta u Senatu koji ima 100 mesta.

Oni su, takođe, na putu da dostignu a možda i prestignu 246 mesta koliko su držali u Predstavničkom domu u Trumanovo doba.

"Osećamo se ponizno pred odgovornošću koju nam je američki narod dodelio, ali ovo nije vreme za slavlje", saopštio je Džon Bejner, lider republikanske većine u Predstavničkom domu.

"Vreme je da vlada počne da pokazuje rezultate i nalazi rešenja za izazove s kojima se naša zemlja suočava, počev od još uvek posrćuće ekonomije", dodao je Bejner.

Republikanci su pobedili i u dve važne guvernerske trke, jednu na Floridi i drugu u Visokonsinu, gde su demokrate mislile da imaju solidne šanse za uspeh.

I demokrate su imale nekoliko svetlih tačaka, ali njihove nade da će gubici biti minimalni potpuno su usahle pred silovitim naletom republikanaca. Demokrate su doživele poraze čak i u svojim tradicionalnim uporištima, a na ruku im nije išla ni sve rasprostranjenija apatija među glasačima.

Negativan faktor je i nizak rejting predsednika Obame među glasačima - njegovu politiku trenutno odobrava oko 40 odsto Amerikanaca. Tu je i nelagoda glasača u vezi s pretnjom terorističke organizacije Islamska država, opasnošću od epidemije ebole i stagnacija ekonomije.

Obećavajući privredni pokazatelji poput pada stope nezaposlenosti i jeftinijeg benzina nisu pomogli predsednikovim demokratama koji kao po pravilu gube mesta u Kongresu u međuizborima, nazvanim tako što se održavaju između predsedničkih izbora, tačno na pola puta.

Među republikancima koji su ponovo izabrani jeste verovatno budući vođa senatske većine - Mič Mekonel iz Kentakija.

Glasači su gladni novog rukovodstva. Žele da imaju razloga da se nadaju, rekao je Mekonel.

Odlazeći vođa senatske većine, demokrata Hari Rid rekao je: "Poruka glasača je jasna: Žele da radimo zajedno".

Republikanska kontrola nad Senatom izvesno će rezultirati snažnim napadom te stranke na budžetske deficite i novim pritiskom na demokrate da pristanu na značajne promene zakona o zdravstvenoj zaštiti - jednim od glavnih Obaminih dostignuća.

broj komentara 0 pošalji komentar