Читај ми!

Dogovor iz Minska na klimavim nogama

Ukidanje specijalnog statusa za Lugansk i Donjeck danas je glavna tema u Kijevu. Petro Porošenko razmatra nove načine borbi na istoku zemlje. Federika Mogerini upozorava da treba učiniti sve da se očuva sporazum iz Minska, jer "neki novi dijalog možda ne bi bio moguć".

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko sazvao je hitan sastanak šefova bezbednosnih službi kako bi razmotrili nove načine borbe na istoku, posle nedeljnih izbora u Donjecku i Lugansku.

Kijev smatra da bi to moglo dovesti do novog hladnog rata u postsovjetskoj Evropi, jer je u pitanju nova pretnja teritorijalnoj celovitosti Ukrajine, koja je u martu već izgubila Krimsko poluostrvo.

Porošenko je u saopštenju osudio "separatističke izbore na istoku zemlje" i ponovio da je Rusija prekršila dogovor iz Minska, javio je Radio Slobodna Evropa, prenosi Fonet.

Savet za nacionalnu bezbednost danas će razmatrati i ukidanje zakona o "specijalnom statusu" Luganska i Donjecka usvojenog u septembru, prema kojem ta područja uživaju širu autonomiju tokom tri godine.

Zvaničnici u "Luganskoj Narodnoj Republici" kažu da nisu zabrinuti zbog namere da im se ukine specijalan status. "Nema problema. Taj zakon nam ionako ne odgovara", rekao je predsednik Narodnog saveta Aleksej Karjakin, prenela je agencija Tas.

U međuvremenu, šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin kaže da vlasti u Kijevu nameravaju da "povrate" područja na istoku Ukrajine. "Neki regioni u istočnoj Ukrajini su u stvari pod kontrolom proruskih terorista i ruskih vojnika. Međutim, to su ukrajinska područja i mi ćemo ih povratiti", rekao je Klimkin u intervjuu za Bild.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki upozorila je Moskvu da bi priznavanje izbora u Donjecku i Lugansku samo vodilo Rusiju u još veću izolaciju.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je nakon izbora na istoku Ukrajine upozorila da sada treba učiniti sve da se očuva mala nada iz dogovora Rusije i Ukrajine u Minsku, zato što neki novi dijalog možda ne bi bio moguć.

U intervjuu za poljsku Gazetu viborču, Mogerinijeva je zagovornike oštrijih sankcija upozorila da su sankcije Rusiji delotvorne na ekonomskom planu, ali da ostaje otvoreno pitanje kako one utiču na političke odluke Moskve.

Mogerinijeva je naglasila da u Kijevu ima mnogo političke volje da se realizuje dogovor iz Minska, a da EU mora hiljadu, sto hiljada puta da proverava koliko te volje ima u Moskvi pre nego što konstatuje da je dogovor mrtav.

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc rekao je kasnije da trenutno nema diskusije o novim sankcijama protiv Rusije. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво