Читај ми!

Izrael, lakši "put" do judaizma

Izraelska vlada izglasala je predlog zakona po kome će konverzija, odnosno prelazak, u judaizam biti olakšana.

Glasanje je usledilo posle mnogih nesuglasica i pritiska ultraortodoksnih partija koje su pritiskale premijera Netanjahua da odloži zakon iz straha da bi tim zakonom oni mogli da izgube monopol na stvarima religije u Izraelu.

Po odredbama ovog reformističkog zakona, oblasni rabiji biće ovlašćeni da drže tzv. specijalne sudove za konverziju, čime se značajno proširuje krug onih koji konverziju mogu da vrše.

Zakon je smišljen da olakša konverziju u judaizam desetinama hiljada imigranata, mahom iz bivšeg Sovjetskog Saveza, koji po sadašnjim krutim jevrejskim zakonima nisu bili kvalifikovani za prijem u tu versku zajednicu, niti im je bilo omogućeno venčanje niti sahrana po jevrejskim običajima.

Džuli Šenfeld, prva žena rabi u američkoj jevrejskoj zajednici, izjavila je da je ovaj korak izgleda usmeren na to da prelaz u judaizam učini "dostupnijim i pristupačnijim".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара