Читај ми!

Pešmerge spremne za borbe protiv džihadista

Sukobi u Kobaneu su nastavljeni su nakon što su pripadnici ektremističke Islamske države (IS) izveli novi napad na položaje Kurda, kojima se pridružilo i 150 iračkih pešmerga boraca. Ekstremisti vrše odmazdu – ubijeno 50 ljudi u Iraku.

Oko 150 pešmergi noćas je stiglo u Kobane da bi se zajedno sa kurdima borili protiv Islamske države koja kontroliše delove tog grada, navode agencije, a prenosi Tanjug.

Oni su doneli teško naoružanje, uključujući artiljeriju, teške mitraljeze i protivtenkovske rakete.

Zvaničnik glavnih sirijskih kurdskih snaga rekao je da se irački pešmerga borci pripremaju za borbu protiv IS u Kobaneu u Siriji.

Šorš Hasan, portparol Narodnih jedinica za zaštitu, rekao je da oni i pešmerge pripremaju plan za ulogu koju će imati irački Kurdi.

Položaje Islamske države u Kobaneu bombarduju i saveznici predvođeni SAD.

U sukobima oko strateškog sirijskog grada Kobanea tokom protekla tri dana, poginulo je najmanje 100 pripadnika Islamske države, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, prenosi Tanjug

U sukobima su uzeli učešća i pripandici Islamske države iz Alepa i Rake, navela je Opservatorija. 

Ukupno u sukobima oko Kobanea do sada je poginula 958 osoba - 576 ekstremista Islamske države, 361 pripadnika Jedinica za zaštitu kurdskog naroda i 21 civil, saopštila je Opservatorija.

U međuvremenu, ekstremisti Islamske države streljali su najmanje 50 muškaraca i žena u iračkoj provinciji Anbar, potvrdili su zvaničnici.

Masovno ubistvo pripadnika lokalnog plemena dogodilo se kasno sinoć u selu Ras el Ma, severno od Ramadija, glavnog grada provincije.

Pripadnici plemena Al Bu Nimr stradali su zbog optužbi da su se "svetili" borcima Islamske države nakon što su ih ovi, po zauzimanju grada Hita prošlog meseca, proterali iz domova.

"Ova ubistva dešavaju se skoro svakodnevno u zoni koju pod kontrolom drži Islamska država, i nastaviće se sve dok oni ne budu zaustavljeni", izjavio je poslanik u skupštini provincije Faleh el Isavi.

Islamska država preuzela je veliki deo provincije Anbar u pokušaju da proširi svoju teritoriju koja sada približno obuhvata trećinu Iraka i trećinu Sirije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара