Читај ми!

Madrid i protiv "simboličnog referenduma“

Vlada Španije saopštila je da će pokušati da zabrani simbolično glasanje o nezavisnosti Katalonije, predviđeno za idući vikend, 9. novembra, ali to bi bila "zloupotrebu vlasti", saopštile su vlasti Pokrajine Katalonije.

"Na sednici vlade smo se dogovorili da ćemo pitati Ustavni sud o obustavljanju aktivnosti katalonske vlade o glasanju 9. novembra", izjavila je potpredsednica Vlade Španije, Soraja Sanes de Santamarija.

Po njenim rečima, zahtev vlade biće vrlo brzo upućen Ustavnom sudu i njegova odluka o eventualnoj zabrani glasanja odmah će stupiti na snagu, prenosi Beta.

"Centralna vlada zloupotrebljava položaj i svoja prava", odgovorio je predsednik Vlade Katalonije, Artur Mas i dodao da će, ako je potrebno, pokrenuti pravne mere jer "i Katalonci imaju pravo na slobodu izražavanja".

Državni savet Španije je ove nedelje saopštio da je glasanje o nezavisnosti Katalonije,a makar formalno i nebilo referendum, neustavno

Državni savet je na 33 strane naveo najnovije aktivnosti Masa, iz konzervativne i nacionalističke partije Katalonije, dokazujući njegovu "nelojalnost i nepoštovanje" centralne vlastie, jer je 27. septembra potpisao dekret o organizovanju referenduma o nezavisnosti, čemu se Madrid žestoko protivi.

Ustavni sud je dva dana kasnije suspendovao referendum na zahtev španske vlade, da ne bi katalonski zvaničnici postupili nezakonito čime bi bili ugroženi svi službenici koji bi u tome učestvovali.

Međutim, ta zabrana je dodatno povećala animozitet tabora za nezavisnost Katalonije prema Madridu, tako da je katalonska Republikanska stranka levice pozvala na građansku neposlušnost.

Potom su katalonske vlasti najavile nezavnično i simbolično glasanje 9. novembra, ali su španske vlasti ubrzo ocenile da to glasanje "predstavlja kopiju zabranjenog referenduma" sa elementima koji su još više protivustavni od samog referenduma.

Madrid smatra da odluke od ključnog značaja za zemlju mogu da donesu isključivo kralj ili ceo španski narod, dok Katalonci smatraju da imaju pravo da odluče o svojoj budućnosti.

Ustavni sud će konačnu odluku o simboličnom glasanju u Kataloniji doneti početkom iduće nedelje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво