Читај ми!

Smena vlasti u Burkini Faso

Posle ostavke dugogodišnjeg predsednika Burkine Faso, Bleza Kompaorea, vlast je preuzeo je Isak Zida, oficir iz njegove predsedničke garde koji je obećao da će raspisati izbore.

Bleza Kompaore bio na na vlasti 27 godina i povukao se posle dvodnevnih masovnih protesta zbog pokušaja promene ustava kako bi mu bilo omogućeno da produži vlast. U protestima je poginulo najmanje troje ljudi, javalja Tanjug.

Načelnik generalštaba, general Onore Traore, koji je bio lojalan Kompaoreu, juče je najavio da će privremeno preuzeti predsedničku funkciju, ali demonstranti i određeni broj mlađih oficira nisu to prihvatili.

Posle izveštaja o pucnjavi kod predsedničke palate rano jutros, potpukovnih Isak Zida, operativni komandant elitne predsedničke garde, objavio je na radiju da preuzima vlast.

"Ja od danas preuzimam nadležnosti šefa ove tranzicije i šefa države", izjavio je Zida, preneo je Rojters.

Zida je izjavio da je vojska angažovana da bi se sprečila anarhija i obezbedila demokratska tranzicija. On je rekao da će sada organ u kome će biti različiti elementi društva, uključujući političke partije i građansko društvo, napraviti plan za izbore.

Apelovao je na Afričku uniju i Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država da podrže tranziciju u njegovoj zemlji.

"Ovo nije državni udar već narodna pobuna. Ljudi imaju nade i očekivanja i mi verujemo da smo ih razumeli", rekao je on Rojtersu.

Ovo je sedmi put da vojno lice preuzima vlast u Burkini Faso od proglašenja nezavisnosti 1960. godine kada se ta zemlja zvala Gornja Volta.

Vojska lojalna Zidi zauzela je strateške tačke u prestonici Uagadugu i uvela policijski čas od 19 do šest časova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи