Читај ми!

Ruski humanitarni konvoj stigao u Lugansk

Prvi deo ruskog konvoja sa humanitarnom pomoći koju je poslalo rusko ministarstvo za vanredne situacije, stigao je u Lugansk. Očekuje se dolazak još 50 ruskih kamiona. Kijev poručio da svi stranci-dobrovoljci, ako žele, mogu dobiti ukrajinsko državljanstvo.

Oko 50 kamiona je dovezlo u taj grad oko 500 tona humanitarne pomoći koja se sastoji od prehrambenih proizvoda i građevinskog materijala, javlja Tas, a prenosi Tanjug.

U toku je distribucija robe u skladišta.

Ruski humanitarni konvoj od oko 100 kamiona ranije danas se razdvojio na dva manja konvoja, od kojih je prvi stigao u Donjeck.

U Donjeck je stiglo 50 kamiona sa 450 tona pomoći koja se, takođe, sastoji od prehrambenih proizvoda i građevinskog materijala.

Zamenik šefa centra za obnovu u "Donjeckoj Narodnoj Republici" Igor Bilodid rekao je da će građevinski materijal biti upotrebljen za obnavljanje škola, bolnica, obdaništa i hidrauličnih stanica.

Bilodid je rekao da su već formirane građevinske brigade koje će dobiti materijal.

"Mi smo uputili zahtev za materijal koji nam je potreban i koji će biti isporučen u sledećem konvoju humanitarne pomoći iz Rusije. Očekujemo da će on stići u nedelju", dodao je Bilodid.

Ovo je četvrti konvoj koji je Rusija poslala u Ukrajinu.

U okviru prethodna tri konvoja, Rusija je uputila Donjecku i Lugansku 6.000 tona pomoći u kojoj su bili hrana, lekovi, električni generatori, odeća i flaširana voda.

Strancima-dobrovoljcima ukrajinsko državljanstvo

Svi inostrani državljani koji ratuju u dobrovoljačkim bataljonima mogu da dobiju ukrajinsko državljanstvo ukoliko to žele, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov.

"U bataljonu 'Donbas' i drugim bataljonima ima dobrovoljaca koji pomažu da se zaštiti država i znam da postoji obraćanje tih ljudi predsedniku kako bi dobili državljanstvo Ukrajine", rekao je Avkov.

Izrazio je uverenje da će predsednik Ukrajine Petro Porošenko uvažiti zahteve stranaca koji su u doborovoljačkim jedinicama, navodi ukrajinska državna agencija.

"Smatram da patriote koje su dokazale u borbi svoju predanost zemlji i kompetentnost mogu zajedno sa starim stručnjacima doneti novi očekivani kvalitet policiji", rekao je Avakov.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво