Читај ми!

Predsednik Burkine Faso podneo ostavku

Predsednik Burkine Faso, Blez Kompaore, saopštio je da napušta funkciju posle žestokih protesta u kojima se tražilo da mu se, nakon 27 godina provedenih na vlasti, onemogući novo kandidovanje na taj položaj. Predsednik Generalštaba Burkine preuzima dužnosti šefa države.

Blez Kompaore je proglasio "vakum vlasti" u toj afričkoj zemlji i pozvao na održavanje "slobodnih i transparentnih" izbora u roku od 90 dana, prenosi Tanjug.

Načelnik generalštaba Burkine Faso Onore Traore potvdio je da preuzima dužnost šefa države shodno odredbama Ustava te zemlje.

"Prema ustavnim odredbama, konstatujući vakuum u vlasti i važnost očuvanja života nacije, od danas preuzimam dužnosti šefa države", rekao je general Traore, dodavši i da je primio i ostavku predsednika Kompaorea.

Povodom predsedničke ostavke, oglasila se i Evropska unija koja je pozvala građane Burkine Faso da imaju konačnu reč o tome ko će vladati zemljom.

EU je saopštila da je spremna da pomogne održavanje izbora i navela da bilo koje rešenje za državu mora da bude rezultat konsenzusa i poštovanja ustava, rekao je predstavnik diplomatske službe EU.

Predsedni Kompaore je najpre odbio da podnese ostavku, istakavši da je "dostupan" za razgovore o "prelaznom periodu nakon kojeg će vlast biti preneta na demokratski izabranog predsednika".

Ostaje nejasno ko, zapravo, upravlja zemljom nakon što je vojska ranije juče saopštila da je preuzela kontrolu, raspustila Parlament i da će formirati prelaznu vladu.

Na konferenciji za štampu održanoj ranije tokom jučerašnjeg dana, vojska je saopštila da je uvela policijski čas od večeri do jutra i obećala da će uspostaviti ustavni poredak u roku od 12 meseci.

Vodeći član opozicije Benevende Sankara opisao je potez vojske kao "puč" i rekao da demonstranti neće prihvatiti ništa manje od hitne ostavke predsednika.

"Kompaore ponovo pokušava da nasamari narod. Dugo već govorimo da on mora da podnese ostavku. O njegovom odlasku se ne može pregovarati", rekao je Sankara.

Opozicionari navode da je ubijeno tridesetak ljudi, a 100 ranjeno kada je na desetine hiljada demonstranata izašlo na ulice u znak protesta zbog planova da se Kompaoreu omogući da produži svoju dugu vladavinu.

Demonstranti su upali u Parlament i druge javne ustanove uključujući sedište nacionalne televizije u prestonici Uagadugu, pustošeći kancelarije i paleći automobile uprkos jakom policijskom i vojnom prisustvu.

Na radiju je pročitano da je predsednik raspustio Vladu kako bi se stvorili uslovi za promenu.

"Pozivam lidere opozicije da stave tačku na proteste. Obećavam da ćemo od danas biti otvoreni za razgovor sa svim akterima da se okonča kriza", navedeno je u saopštenju.

SAD su pozdravile Kompaoreovu očiglednu odluku da odustane od kandidature za još jedan mandat i formira vladu nacionalnog jedinstva, dok je generalni sekretar UN Ban Ki-mun poslao specijalnog izaslanika u Burkinu Faso, a EU pozvala na okončanje nasilja.

Otkako je talas pobuna potresao Burkinu Faso 2011. godine, ovo je najgora kriza u ovoj zapadnoafričkoj državi, koja je poznata po relativnoj stabilnosti i privrednom rastu u tom nestabilnom regionu.

Tenzije su porasle uoči glasanja o zakonu kojim bi se izmenio Ustav tako da Kompaore 2015. može ponovo da se kandiduje na izborima, dok demonstranti, pretežno mladi, smatraju da je "27 godina na vlasti dovoljno".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво