Читај ми!

Dogovor Ukrajine, Rusije i EU o gasu

Trilateralni pregovori Evropske unije, Ukrajine i Rusije okončani su dogovorom koji će obezbediti nesmetan dotok gasa u Evropu ove zime.

Rusija je pristala da nastavi isporučivanje gasa Ukrajini na osnovu sporazuma koji su večeras u Briselu postigli EU, Rusija i Ukrajina, prenosi Tanjug.

"Možemo da garantujemo građanima EU da će snabdevanje gasom ove zime teći glatko" , saopštio je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger nakon maratonskih pregovora u Briselu.

Pregovori Etingera sa ruskim ministrom energije Aleksandrom Novakom i njegovim ukrajinskim kolegom Jurijem Prodanom počeli su juče popodne, a okončani su kasno večeras zajedničkom konferencijom za štampu.

Etinger je saopštio da je pronađen način da Ukrajina otplati 3,1 milijardu dolara duga, plus 1,5 milijardu avansa za buduće isporuke ruskom gigantu "Gaspromu", uz garancije EU i međunarodnih finansijskih institucija.

To znači da će isporuke gasa Ukrajini biti nastavljene, a tranzit prema EU više nije ugrožen, objasnio je komesar.

"Ovaj sporazum je dobar za sve", rekao je Etinger, uz koga je na konferenciji za medije stajao odlazeći predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo.

Etinger je istakao i da dogovor o isporuci gasa može biti prvi znak otopljavanja odnosa između Kijeva i Moskve.

Ruski ministar Aleksandar Novak rekao je na konferenciji za medije u Briselu da je njegova zemlja uvek bila i da će ostati pouzdani snabdevač gasom Evrope.

"Gasprom" je u junu obustavio isporuke Ukrajini zbog nagomilanog duga uz zahtev da se buduće isporuke plaćaju unapred.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се