Читај ми!

Meksiko, lov na gradonačelnikovu ženu

Žena gradonačelnika meksičkog grada Iguala osumnjičena da je bila "mozak operacije" koja je, strahuje se, zapečatila sudbinu 43 nestala studenta.

U meksičkom gradu Iguala gde, čini se, ubistva i mučenja prolaze nekažnjivo, raspisana je poternica za gradonačelnikovom ženom Marijom de los Anheles Pineda.

Sumnja se da je naredila ubistvo studenata koji su krajem septembra nestali nakon sukoba sa policijom i maskiranim napadačima, piše portal The daily beast.

Postoje sumnje da je Pineda izdala nalog lokalnoj policiji da "nauči pameti" grupu studenata koja se užurbano i bučno približavala mestu gde je organizovana zabava u njenu čast.

Misleći da će joj protest "upropastiti" zabavu, Marija Pineda je izdala nalog šefovima lokalne policije koji su, kako se sumnja, povezani sa narko-kartelima, piše portal.

Ona i njen suprug, smenjeni gradonačelnik Hose Luis Abarka, pobegli su iz grada, ostavivši svoj dom ograđen betonskom fasadom, ranč, tržni centar sa pedesetak radnji... Oboje su proglašeni beguncima i izdata je poternica za njihovo hapšenje.

Svrha svečanosti za čiji se uspeh gradonačelnica, navodno, zabrinula, bila je da se proslave dobra dela prve žene u gradu i započinjanje političke kampanje, kako bi mogla da nasledi svog supruga.

Inače, Marija Pineda bila je šefica gradske Službe za socijalno staranje i često se na Fejsbuku hvalila svojim dobrotvornim radom.

Osim informisanja o dobrim delima i objavljivanja fotografija sa korisnicima socijalne pomoći, Pineda je i nagrađivala najbolje nastavnike i studente. Pored toga, hvalila se pojačanjem u policiji i bezbednošću opštine.

Ono čime se nije hvalila na Fejsbuku je da je mesečno davala više od 40.000 dolara čelnicima lokalne policije i da je čvrsto povezana sa lokalnom mafijom, navodi portal.

Veze sa narko-kartelima nije krio, kako piše portal, ni njen suprug, gradonačelnik Abarka, kojeg je od krivične odgovornosti za mnoga ubistva meksičkih aktivista štitio mandat.

U međuvremenu, meksičke bezbednosne snage nastavile su potragu za nestalim studentima. U blizini gradske deponije pronađena je još jedna grobnica, ali u njoj nisu bila tela mladića i devojaka nestalih pre više od mesec dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво