Читај ми!

Asad stiče prednost zahvaljujući IS?

Protivnici Bašara el Asada strahuju da sirijski predsednik pokušava da stekne prednost u građanskom ratu zahvaljujući vazdušnim napadima Zapada na pozicije Islamske države. Opservatorija navodi da je veliki broj civila stradao u poslednjim napadima sirijskog režima.

Antirežimska Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, iznela je tvrdnju da su sirijske vazduhoplovne snage tokom proteklih deset dana ubile najmanje 221 civila, od kojih je trećina dece, javio je Rojters.

Opservatorija "ponovo osuđuje međunarodnu zajednicu jer ćuti na masakre koje svakodnevno sprovodi režim Bašara el Asada protiv sinova sirijskog naroda", prenosi Tanjug.

Britanska agencija navodi da je intenziviranje ofanzive Asadovih snaga "povećalo zabrinutost njegovih protivnika da bi on mogao, koristeći vazduhoplovne napade pod vođstvom SAD na pobunjenike Islamske države, da ponovo osvoji teritorije u toj zemlji".

Damask nije imao prigovore na selektivne vazdušne napade, koji su koncentrisani na istok i sever Sirije kojima dominiraju pobunjenici a udaljeni su od naseljenih oblasti blizu glavnog grada Sirije i mediteranske obale, navodi Rojters.

I američki sekretar za odbranu Čak Hejgel smatra da bi Asad mogao imati koristi od vazdušnih udara koje protiv grupe Islamska država predvode SAD.

Hejgel je dodao da, "s obzirom da se mi i koalicija borimo protiv IS kako bi pomogli Iračanima da osiguraju i zaštite svoju vladu, ali i Bliski istok, onda naravno da i Asad ima neke koristi od toga", prenela je agencija AFP.

Šef Pentagona je, takođe, rekao da Vašington istovremeno ima dugoročnu strategiju koja je protiv bilo kakve uloga Asada, javio je AFP.

Opservatorija je saopštila da je od 20. oktobra sirijska vojska preduzela najmanje 769 napada u kojima je više od 500 ljudi ranjeno.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи