Читај ми!

UN i EU protiv proruskih izbora u Ukrajini

Ujedinjene nacije i Evropska unija, upozorile su da bi izbori u ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk, koje su proruske snage zakazale za 2. novembar, mogli da ometu mirovni proces u toj zemlji.

Generalni sekretar UN Ban Kimun kaže da su predstavnici proruskih snaga pokrenuli glasanje preko interneta koje će ozbiljno ugroziti protokol i memorandum iz Minska, koje bi hitno i u potpunosti trebalo sprovesti u praksi, prenosi Tanjug.

Ministri spoljnih poslova četiri centralnoevropske države i Velike Britanije su osudili planove proruskih snaga na istoku Ukrajine da predstojećeg vikenda održe lokalne izbore.

U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka u Bratislavi, šefovi diplomatija Slovačke, Češke, Mađarske, Poljske i Britanije su izbore zakazane za nedelju 2. novembra okarakterisale "ilegalnim" i dodale da se time krši mirovni sporazum sklopljen prošlog meseca u Minsku, prenela je agencija AFP.

Ministri spoljnih poslova četiri centralnoevropske države i njihov britanski kolega Filip Hamond su takođe pozvali Rusiju da ne prizna rezultate tih izbora, iako je zvanična Moskva već saopštila da će ih priznati. 

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko razgovarao je telefonom o spornim izborima sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, a Evropska unija osudila je nameru Moskve da prizna njihovo održavanje.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Rusija planira da prizna rezultate izbora .

"Očekujemo da će izbori biti održani kako je i planirano, a mi ćemo naravno priznati rezultate", rekao je Lavrov u intervjuu ruskom dnevnom listu Izvestija.

Proruske snage planiraju da u nedelju 2. novembra u Donjeckoj i Luganskoj oblasti održe predsedničke i parlamentarne izbore, nakon što su bojkotovali izbore održane u ostatku Ukrajine u nedelju 26. oktobra.

U skladu sa mirovnim sporazumom postignutim prošlog meseca u Minsku između predstavnika Rusije, Ukrajine i proruskih snaga na istoku Ukrajine, dopušteno je održavanje "lokalnih izbora" u Donjeckoj i Luganskoj oblasti u cilju formiranja "privremenih organa samoupravljanja", što je u skladu sa novim zakonom o "specijalnom statusu" za te oblasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво