Читај ми!

Ukrajina, povukli se opkoljeni vojnici

Proruski aktivisti "otpratili" ukrajinske vojnike do drugog kontrolnog punkta vojske. Vojnici su od 25. oktobra bili opkoljeni, a prolaz im je omogućen nakon sporazuma sa proruskim aktivistima. Kijev se povukao iz sporazuma o razgraničenju koji je ključan uslov postavljen u sporazumu o prekidu vatre.

Više od 100 ukrajinskih vojnika koji su od 15. oktobra bili opkoljeni na kontrolnom punktu 32, u mestu Smile, oko 15 kilometara zapadno od Luganska, povuklo se na osnovu sporazuma sa proruskim snagama.

"Dali smo im ultimatum. To je bila ponuda koju nisu mogli da odbiju. Otišli su sa delom svojih oklopnih vozila i kamionima 'ural'", rekao je u utorak Vitalij Kiseljov, zamenik ministra odbrane "Donjecke Narodne Republike", javlja AFP, prenosi Tanjug.

"Otpratili smo ih do drugog ukrajinskog kontrolnog punkta", rekao je Kiseljov, ističući da je zadovoljan što je ukrajinski komandant odlučio da izbegne dalje prolivanje krvi jer bi, kako je rekao Kiseljov, "to bilo beskorisno u ovom bratoubilačkom ratu".

Strahovalo se da će i na ovom kontrolnom punktu doći do krvoprolića kakvo je bilo ono u Ilovajsku, u regionu Donjecka, gde je 108 ukrajinskih vojnika i još mnogo više dobrovoljaca poginulo u katastrofalnom porazu nakon što su opkoljeni u avgustu.

Ukrajinska vojska je tvrdila kako opkoljeni vojnici imaju adekvatno snabdevanje, ali danas je armijski portparol Andrij Lisenko objavio kako je više od 10 vojnika umrlo u Smileu, a još dvojica su ubijena u nedelju tokom pokušaja da se opkoljenima doturi voda.

U međuvremenu, Kijev se povukao iz sporazuma o liniji razgraničenja, koji je potpisao sa vlastima Donjecka, bez ikakvog obrazloženja, rekao je zamenik premijera DNR Andrej Purgin.

Razgraničenje je ključan uslov postavljen u sporazumu o prekidu vatre između Kijeva i proruskih snaga, koji treba da posluži kao pripremna faza za povlačenje teškog naoružanja sa obe strane, što bi doprinelo stabilizaciji njihovih međusobnih odnosa.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво