Читај ми!

Ukrajina, ubedljivo vodi proevropski blok

Preliminarni rezultati jučerašnjih vanrednih parlamentarnih izbora u Ukrajini pokazuju da ubedljivo vode proevropske stranke, saopštila je ukrajinska Centralna izborna komisija.Stranke predsednika Porošenka i premijera Jacenjuka počele pregovore o formiranju koalicione vlade.

Posle prebrojanih malo više od 45 odsto glasova, Narodni front premijera Arsenija Jacenjukaje osvojio 21,62 odsto, a Blok aktuelnog predsednika Petra Porošenka 21,47 odsto glasova, saopštila je Centralna izborna komisija, prenosi Tanjug.

Dve stranke koje su osvojile najveći broj glasova na parlamentarnim izborima u Ukrajini pregovaraju o formiranju koalicione vlade, izjavio je Jurij Lucenko, lider Bloka Petra Porošenka.

"Pregovori sa Narodnim frontom premijera Arsenija Jacenjuka upravo su počeli. Počele su konsultacije između predsednika Porošenka i premijera, a veći sastanak sa predstavnicima obe političke snage planiran je za danas", rekao je Lucenko na konferenciji za novinare.

Lucenko je u nedelju kazao da će odluka o tome ko će biti premijer biti doneta u razgovorima o koalicionoj vladi, navodi RIA Novosti.

Vanredni parlamentarni izbori u Ukrajini održani su juče, a ukrajinska Centralna izborna komisija je danas, nakon prikupljanja podataka iz svih 198 distrikata, saopštila da je odziv birača bio 52,42 odsto.

Iza dve vodeće stranke nalaze se stranka gradonačelnika grada Lavova Andrije Sadovija Samopomoć sa 11,13 odsto, Opozicioni blok sa 9,76 odsto, nacionalistička Radikalna stranka Oleha Ljaška sa 7,36 odsto i Otadžbina bivše premijerke Julije Timošenko sa 5,71 odsto glasova.

Predsednik Porošenko je, dva sata posle zatvaranja birališta, pozdravio ubedljivu pobedu proevropskih partija, rekavši da su juče održani izbori pokazali da su Ukrajinci podržali njegov plan o okončanju sukoba u istočnoj Ukrajini, njegovu prozapadnu politiku i demokratske reforme, prenosi Rojters.

"Većina birača je glasala za političke snage koje podržavaju predsednikov mirovni plan i traže političko rešenje situacije u regionu Donjecka", izjavio je Porošenko.

Prevremeni parlamentarni izbori Ukrajini održani su u nedelju u skladu s demokratskim normama, uz amo nekoliko "izolovanih incidenata", ocenili su međunarodni posmatrači.

"U ovom trenutku važnom za budućnost njihove zemlje, ukrajinske institucije i birači su na obeshrabrujuće teškoće odgovorili izborima koji su bili u skladu sa demokratskim obavezama", saopštio je šef posmatračke misije OEBS-a Kent Herstet.

Evropska unija je pozdravila "pobedu demokratije i programa evropskih reformi" u Ukrajini, dan nakon pobede prozapadnih stranaka na parlamentarnim izborima.

"Čestitke ukrajinskom narodu! Pobeda demokratije i programa evropskih reformi", napisao je na Tviteru predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je održavanje parlamentarnih izbora u Ukrajini pružilo šansu za uspostavljanje mira na istoku, ali da bi veliki broj "nacionalista" u parlamentu mogao da potkopa taj proces, javile su RIA Novosti.

"Partije koje podržavaju mirno rešavanje krize u Ukrajini su dobile većinu glasova. To daje novu šansu povratku postignutim sporazumima, što je najvažnije", rekao je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Grigorij Karasin.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи