Читај ми!

Ukrajina bira parlament, Porošenkova partija vodi

U većem delu Ukrajine održani su prevremeni parlamentarni izbori. Stranka Petra Porošenka će, prema anketama s birališta, osvojiti najviše glasova, ali će joj mnogo faliti da osvoji većinu.

Blok ukrajinskog predsednika Petra Porošenka osvojio je 22,2 odsto glasova, dok je na drugom mestu Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka, navodi agencija Rejting grupa, prenosi Beta.

Prema drugoj anketi koju su organizovale tri agencije, Porošenkov blok će ostvojiti 23 odsto glasova, a Narodni front 21,3 odsto glasova.

U oblasti Kijeva, odziv birača bio je oko 60 odsto. Preliminarni rezultati se očekuju sutra.

Porošenko je rekao da su Ukrajinci danas pokazali da podržavaju njegov plan da se okonča separatistički konflikt, demokratske reforme i njegov pro-zapadni kurs, preneo je Rojters.

U saopštenju na veb-sajtu predsednika, Porošenko je zahvalio glasačima na podršci "demokratskoj, reformističkoj, proukrajinskoj i proevropskoj većini".

Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko ocenio je da je na izborima za Vrhovnu radu pobedila je ratna opcija.

"Prema prvim rezultatima pre je pobedila 'partija rata' nego 'partija mira'. Jacenjuk, Turčinov, Ljaško, sam Porošenko - svi oni su se zalagali za vojna dejstva protiv nas", rekao je Zaharčenko, prenosi RIA Novosti.

"Očekujemo žestoku politiku protiv nas. Prekid vatre koji smo razmatrali od 5. septembra Kijev je iskoristio za pregrupisavanje vojske, dobijanje pojačanja, novog oružja", rekao je on i dodao da je i "DNR" spremna.

Generalni sekretar Saveta Evrope Tornbjorn Jagland pozdravio je parlamentarne izbore u Ukrajini.

"Iako još nema konačnih rezultata, današnji izbori su bili jasan izraz želje ukrajinskog naroda za mirom, demokratijom i jedinstvom zemlje", stoji u Jaglandovom saopštenju.

Oko 30 miliona registrovanih birača glasalo je za 450 poslanika Vrhovne rade po kombinovanom sistemu - polovina poslanika se bira po proporcionalnom sistemu s listama, a polovina po većinskom sistemu.

Glasanje je bojkotovano u 15 izbornih okruga u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, na istoku Ukrajine.

Za glasanje je formirano 213 okruga, od kojih 21 u Donjeckoj, a 11 u Luganskoj oblasti, dok se u devet od 21 i šest od 11 okruga te dve oblasti neće glasati.

Izborni listići nisu poslati u okruge u Donjecku, Gorlovki, Šahtjorsku, Makejevki, u Lugansku, Krasnom Luču, Krasnodonu, Alčevsku i Starobeševu.

Ukrajinska agencija Unijan navodi da "u skladu sa zakonom o statusu privremeno okupiranih teritorija na Krimu i u Sevastopolju, na kojima ima 12 većinskih okruga, izbori neće biti održani".

Porošenko nenajavljeno u Donbasu

Porošenko stigao je danas, na dan izbora, u iznenadnu posetu istoku zemlje, poprištu borbi ukrajinske vojske i proruskih snaga.

"Stigao sam u Donbas", napisao je Porošenko na svom Tviteru, a na pratećoj fotografiji prikazan je u kamuflažnoj uniformi kako gleda kroz otvorena vrata helikoptera, preneo je AFP.

Nema informacija o tačnom mestu u regionu gde je ukrajinski predsednik došao, samo da se radi o delu pod kontrolom proruskih snaga.

Porošenko je juče pozvao Ukrajince da izađu na birališta i istakao da je uveren da će posle izbora biti izabrana "proukrajinska i proevropska" skupština.

Porošenko je rekao da je stari saziv Vrhovne Rade raspustio "ne samo zato što je dugo bila poslušan instrument u rukama diktatora", nego i zato što se tokom nekoliko meseci uverio u njen izuzetno nizak reformski potencijal.

Donjecka i Luganska Narodna Republika planiraju da svoje izbore za predsednike i poslanike održe 2. novembra.

Sukobi na istoku Ukrajine odneli su više od 3.000 života, a samo od primirja 5. septembra više od 300, ali i ruinirali privredu te zemlje pošto se očekuje pad BDP-a ove godine između sedam i deset odsto. 

Mada su na ovim izborima ulog granice i opstanak države, postoji nada da će glasanje doneti stabilniji politički sistem u kojem će biti započete reforme, ocenjuje britanski Bi-Bi-Si.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво