Brazilci biraju šefa države

Građani Brazila biraju predsednika države. U drugom krugu predsedničkih izbora snage odmeravaju aktuelna predsednica Dilma Rusef i opozicioni kandidat Aecio Neveš. Najnovije ankete prednost daju Rusefovoj. Jedan glasač ubijen.

Birači u Brazilu, kojim ima više od 142 miliona, stavljeni su pred izbor šta ih najmanje plaši - upozorenja aktuelne vlasti o "duhovima prošlosti" ili optužbe protivkandidata o "monstrumima sadašnjosti", ocenjuje AP, a prenosi Tanjug.

Rusefova je u prvom krugu izbora imala 41,6 odsto osvojenih glasova, a njen protiv kandidat Neveš imao je podršku od 33,6 odsto. Ipak, Rusefovoj vodeće mesto u prvom krugu nije bilo dovoljno da ponovo postane predsednica jer nije osvojila većinu glasova.  

Iako najnovije ankete daju prednost Rusefovoj, koja naginje levici, malo ljudi odbacuje Neveša koji potiče iz redova desnog centra.

Prema ocenama analitičara ovogodišnja kampanja bila je jedna od najdramatičnijih od povratka Brazila demokratiji 1985. godine.

Predsednička trka postala je dramatična kada je glavni opozicioni kandidat Eduardo Kampos izgubio život u avionskoj nesreći u avgustu, a Marina Silva, koja je došla na njegovo mesto, odmah ostvarila dvocifreno vođstvo u odnosu na Rusefovu i Nevesa.

Njena kampanja bila je usresređena na nezadovoljstvo građana javnim službama, što je bio povod za proteste miliona Brazilaca prošle godine. Međutim, Silva nije našla uporište u biračkom telu i glasači su je napustili u roku od nekoliko sedmica.

Ovakav razvoj situacije otvorio je prostor za Neveša da ostvari ubedljiv rezultat u prvom krugu izbora 5. oktobra i zauzme drugo mesto, primoravajući Rusefovu da uđe u drugi izborni krug jer nije ostvarila apsolutnu većinu.

Kampanje dva kandidata u protekle tri sedmice dostigle su tačku ključanja. Radnička partija Rusefove, na vlasti 12 godina, i Nevesova Socijaldemokratska stranka, na mestu predsednika od 1995. do 2003, nisu štedele verbalne uvrede i optužbe.

U sloganima svoje partije, Rusefova je pozvala Brazilce da se sete "duhova prošlosti" kada je Nevesova partija bila na vlasti. Podseća ih na godine koje je pratila visoka stopa siromaštva, nezaposlenost i hiperiflacija. Aktuelna predsednica ukazuje da su socijalni programi njene partije pomogli milionima da se izvuku iz siromaštva, kao i da je nezaposlenost na istorijskom nivou.

Neveš je, sa druge strane, pozvao birače da pogledaju "monstrume sadašnjosti", uključujući ekonomsku recesiju, inflaciju koja je iznad vladine projekcije od 6,5 odsto. Neveš građanima predočava i optužbe da je Radnička partija bila umešana u korupcionaški skandal u državnoj naftnoj kompaniji "Petrobras".

U poslednjoj debati pred nedeljne izbore, Neveš je zatražio da Rusefova kaže šta zna o navodima nedeljnika Veža prema kojima su ona i njen prethodnik Luiz Lula da Silva lično bili upoznati sa proneverom u "Petrobrasu", u čijem upravnom odboru je nekada sedela.

Rusefova je, kako prenosi AFP, insistirala da zbog klevete i uvrede namerava da tuži Veža, dodajući da ovaj list pokušava da utiče na ishod izbora.

Nakon međusobnih optužbi kandidati su govorili o ekonomskoj recesiji i inflaciji sa kojim se suočava Brazil.

Oba kandidata su se saglasila da je potrebna velika investicija u obrazovanje.

Oprečne stavove imali su u vezi infrastrukture i javnog servisa, sektore u koje je PT, prema Nevesu, premalo investirala.

Rusefova je na kraju glasačima poručila da je ništa i niko neće sprečiti u realizaciji plana izgradnje boljeg Brazila u korist svih. Neveš je, naravno, insistirao da su potrebne promene koje samo on može sprovesti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво