Читај ми!

Leci "zapalili" Korejsko poluostrvo

Sukob u u južnokorejskom pograničnom mestu Paju, na 40 kilometara od Seula, izbio je pošto su meštani sprečili aktiviste da puste balone ka Severnoj Koreji sa lecima u kojima se kritikuje režim u Pjongjangu.

Sukob je počeo kod centralnog parka kada je desetak ljudi sa kapuljacama, kako prenosi AFP, zaustavilo kamion sa aktivistima koji je prevozio balone i letke, prenosi Tanjug.

Oko 100 policajaca je, takođe, opkolilo autobus u kojem se nalazilo 20 aktivista, nakon što su ga građani zaustavili uzvikujući da se "vrate i da ne dovode njihove živote u opasnost".

Aktivisti su planirali da balonima u Severnu Koreju prebace oko 40.000 letaka na kojima su kritike na račun tamošnje vlade. Nakon što je Pjongjang upozorio odmazdom zbog takvih akcija lokalno stanovništvo je blokiralo puteve traktorima.

Aktivisti su se povukli nakon dvočasovnih protesta građana pošto nisu uspeli da se dogovore sa njima o realizaciji planirane akcije. Oni, međutim, nisu odustali u potpunosti od svoje inicijative, i parkirali su autobus na putu koji vodi do parka odakle pokušavaju da puste balone.

I pored stava zvaničnog Seula da aktivisti imaju demokratsko pravo da puštaju letke, policija je najavila da će intervenisati u cilju sprečavanja sukoba između aktivista i građana.

Više od 1.000 policajaca je raspoređeno u i oko parka u Paju. Pjongjang je osudio akcije aktivista i zatražio od Seula da u potpunosti obustavi takve akcije.

Pre dve nedelje severnokorejske pogranične snage pokušale su da sruše balon što je izazvalo kraću razmenu hitaca između dve strane.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво