Spor Britanije i EU, Kameron besan

Najnoviji spor između Brisela i Londona preti da gurne Veliku Britaniju bliže odluci da istupi iz EU. Nove varnice izbile su nakon odluke Evropskog saveta da London mora da uplati dodatnu 2,1 milijardu evra u budžet EU. Pritom je odlučeno da se doprinos Francuske smanji.

Britanski premijer Dejvid Kameron burno je regovao na odluku Evropskog saveta o dodatnoj uplati 2,1 milijarde evra u budžet EU. Situaciju dodatno pogoršava što je Savet istovremeno odlučio da se smanji udeo Francuske u zajedničkoj kasi Unije, prenosi Tanjug.

"Nemam nameru to da platim", rekao je novinarima vidno uzrujani Kameron, napuštajući današnji samit EU u Briselu.

Britanski premijer je dodao da je taj zahtev ne samo neprihvatljiv, nego predočen Britaniji na način koji izaziva frustraciju i bes.

"Ne treba vam Kluedo da vidite da su nekoga opaučili metalnom štanglom po glavi u biblioteci", kazao je Kameron, aludirajući na popularnu društvenu igru u kojoj igrači rasvetljavaju fiktivna ubistva.

Kameron je zakazao vanredni sastanak ministara EU kako bi se ovaj spor razrešio, mada iz Unije poručuju da je odluka doneta u okviru rebalansiranja budžeta, na osnovu kriterijuma koji važe za sve.

"Pravila moraju da se poštuju", izjavio je portparol evropskog komesara za finansije Patricio Fjorili, koji je objasnio da je Britaniji doprinos povećan jer je ostvarila veći prihod od očekivanog, a Francuskoj smanjen jer je povećala deficit.

Kako god da se ovaj spor završi, on će svakako pogoršati odnose Britanije sa EU, koji su ionako opterećeni nizom drugih problema, od kojih je na prvom mestu zajedničko tržište rada.

Kameron je prošle godine najavio da će zatražiti da se građanima EU iz Srednje i Istočne Evrope, pre svega Poljacima, Bugarima i Rumunima, ograniči mogućnost naseljavanja i zapošljavanja na britanskom tlu. Ovakva izjava je u Briselu ocenjena kao neprihvatljiv zahtev.

Odlazeći predsednik Komisije Žoze Manuel Barozo, ali i njegov naslednik Žan Klod Junker, jasno su poručili Kameronu - sloboda kretanja i zapošljavanja su fundamentalni princip EU, a London mora da ga se pridržava ako želi da zadrži pristup zajedničkom tržištu.

Kameron je, pak, reaktivirao raniju pretnju da će njegova Konzervativna stranka poručiti glasačima da glasaju u prilog izlasku Britanije iz EU na referndumu koji se očekuje 2017. godine.

U tom pravcu ga guraju ne samo evroskeptici kojih u Kameronovoj stranci ima priličan broj, nego i Najdžel Feridž, vođa antievropske partije Ukip, koja ubrzano stiče popularnost širom Britanije.

"Nego šta nego će Kameron morati da plati", rekao je Feridž jutros gostujući na londonskom radiju El-Bi-Si, otvoreno likujući zbog situacije u kojoj se njegov rival našao.

On je ocenio da je ovo samo jedno u nizu poniženja koje Britanija trpi zbog članstva u EU i da će tako biti sve dok iz njega ne istupi.

Sa druge strane, predstavnici krupnog biznisa u Britaniji, pa čak i većina običnih građana, pribojavaju se posledica britanskog izlaska iz EU.

"Britanija mora da nađe načina da ostane u EU i pomogne da se ona reformiše, a ne da glavačke srlja u neizvesnost", ocenjuje u današnjem komentaru londonski Gardijan.

Komentator podseća da najnovije ankete pokazuju da 55 odsto Britanaca želi da ostane u EU i da Kameron u njihovo ime treba da pokuša da pronađe kompromis sa Briselom.

"To se neće postići ljutitim mahanjem pesnicom" upozorio je autor teksta i ukazo da Kameron greši kada podilazi evroskepticima i kopira njihov stil, umesto da vrati diskusiju u racionalne okvire.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара