Читај ми!

Šta je sumnjivo u švedskim vodama?

Švedska je potrošila 2,2 miliona evra i uložila čitavih nedelju dana u potragu za misterioznom stranom podmornicom da bi na kraju priznala da sumnjivih stranih podvodnih aktivnosti nije ni bilo, prenosi agencija Tas.

Švedska vojska je angažovala mornaričke brodove i marince koji su sedam dana tražili sumnjivi objekat. Danas je objavila da je potraga završena, a Švedska nije predstavila nikakav dokaz o nedozvoljenom stranom prisustvu u njenim teritorijalnim vodama, navodi ruska agencija Tas, prenosi Tanjug.

U operaciji nije potvrđen tip niti poreklo aktivnosti neke navodne zemlje, izjavio je admiral Anders Grenstad na konferenciji za medije.

Čitava operacija potrage koštala je državnu kasu 2,2 miliona evra. Poređenja radi, vatrogasci su potrošili istu sumu za sedam dana borbe sa šumskim požarima, rekao je Grenstad, prenosi Tas.

Švedska vojska je ranije danas saopštila da je posle nedelju dana traganja obustavila potragu za nepoznatim objektom u vodama kod obale Stokholma, za koji se pretpostavlja da je strana podmornica, čime je okončana najveća vojna mobilizacija posle hladnog rata u Švedskoj.

Više od 200 vojnika, brodova i helikoptera pretraživalo je vode kod Stokholma od petka prošle nedelje, nakon izveštaja da je uočena strana "podvodna aktivnost", za koju se sumnjalo da je ruska podmornica.

"To znači da su se brodovi i snage za dejstva i na kopnu i u vodi vratili u luku", poručila je vojska u saopštenju, dodajući da će manje snage ostati u toj oblasti, prenosi Rojters.

Vojska je dobila, kako je navela, verodostojne izveštaje o aktivnosti stranih podmornica ili ronilaca koji koriste podvodno sredstvo.

Plovilo nije identifikovano, ali se zna da je švedska mornarica 80-ih godina u svojim teritorijalnim vodama povremeno hvatala podmornice za koje se pretpostavljalo da su sovjetske.

Ovaj incident je podigao tenzije u regionu u kome su vlade sve zabrinutije zbog sve veće ruske odvažnosti od kada je izbila kriza u Ukrajini, navodi Rojters.

Švedski i NATO borbeni avioni su pokušali da presretnu ruski avion za prikupljanje obaveštajnih podataka koji je u utorak na kratko ušao u vazdušni prostor Estonije.

Ministarstvo spoljnjih poslova Estonije je zbog toga uputilo formalni protest Rusiji.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво