Читај ми!

Napadi u Otavi i Kvebeku nisu povezani

Naoružani napadač u kanadskoj prestonici Otavi delovao je samostalno i taj slučaj nije povezan sa napadom u Kvebeku koji se dogodio u ponedeljak, smatraju zvaničnici.

Nemamo informacije koje povezuje ova dva napada, potvrdio je komesar Kanadske kraljevske konjičke policije Bob Polson novinarima u Otavi, javlja agencija Rojters, prenosi Tanjug.

Majkl Zehaf-Bibo (32) je kanadski državljanin koji takođe može da ima i libijsko državljanstvo, rekao je Polson i dodao da je on nedavno podneo zahtev za dobijanje pasoša i da zvaničnici pretpostavljaju da je hteo da ode u Siriju, pošto je nekoliko godina ranije prešao u islam.

Proverom Kanadske policije nije pronađen bilo kakav dokaz o povezanosti Biboa sa opasnošću po nacionalnu bezbednost, iako su evidentirani njegovi kazneni prekršaji u vezi sa drogama, nasiljem i drugim kriminalnim aktivnostima, rekao je Polson.

Bibo je u sredu ubio vojnika pre nego što je upao u zgradu Parlamenta, gde je ubijen.

Maskirani Bibo, odeven u crno, ispalio najmanje jedan hitac na vojnika koji je čuvao stražu ispred Spomenika žrtvama rata u centru Otave, pre nego što je upao u obližnji Parlament i gde je došlo do opšte pucnjave, a on je ubijen.

Premijer Kanade Stiven Harper bio je u Parlamentu i razgovarao sa poslanicima u trenutku kada je Bibo upao u zgradu.

U incidentu u Kvebeku u ponedeljak Martin Rulo (25) pregazio je dva kanadska vojnika svojim automobilom i jednog usmrtio, pre nego što je u policijskoj poteri ubijen.

Incident se dogodio u blizini tržnog centra u mestu Sent-Žan-sur-Rišelje, na 40 kilometara od Montreala.

Kanadski mediji su, pozivajući se na policijske izvore, izvestili da je vozač Martin Kutur-Rulo, žitelj tog grada u Kvebeku, "bio poznat saveznim vlastima i da se za njega vezuju jasne indicije da je postao radikalizovan".

Agencije javljaju da je u Kanadi i dalje ostao podignut stepen opasnosti po bezbednost i da će premijer Harper i dalje imati 24-satno obezbeđenje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи