Vođa Hamasa: Tuneli su za odbranu, a ne za napad

Vođa političkog krila Hamasa Kaled Mašal porekao je izraelske tvrdnje da je mreža podzemnih tunela, koje je njegova islamistička organizacija prokopala ispod granice Pojasa Gaze i Izraela, bila namenjana napadima na pogranične gradove.

Kaled Mašal je u intervjuu za američki magazin Veniti fer optužio izraelsku vladu da je iskoristila tunele kao pretekst da pokrene kopnenu operaciju na Pojas Gaze u nedavnom ratu, prenosi Tanjug.

"Molim vas da uzmete u obzir kada smo koristili tunele. Koristili smo ih kada je Izrael pokrenuo rat protiv nas. Tako da su oni možda nazvani ofanzivni tuneli, ali zapravo su bili defanzivni. Da su bili ofanzivni, Hamas bi ih koristio pre rata. Ali kada je Izrael vodio agresiju protiv nas koristili smo tunele da se ubacimo iza pozadinskih linija izraelske armije, koja je vodila rat u Gazi", rekao je Mašal, prenose izraelski mediji.

Lider Hamasa, koji živi u izgnanstvu u Kataru, takođe je odbacio tvrdnje da je njegova islamistička organizacija planirala letošnji rat koji je trajao 50 dana. Rat je izbio nakon otmice i ubistva trojice tinejdžera, učenika jevrejske verske škole, na Zapadnoj obali.

"Nismo pokrenuli rat na osnovu nekih kalkulacija i onda otkrili da smo pretrpeli gubitke", rekao je Mašal.

Tvrdi da im je rat nametnut i da su se jednostavno branili.

"Ožalošćeni smo zbog gubitka života ali ko bi trebalo da snosi odgovornost. Izraelci - političari, vojska i bezbednosni lideri. Što se tiče nas mi smo se održali naše principe u ratu. Omeli smo Netanijahuovu zaveru (da postigne političke poene pokretanjem rata)", poručio je Mašal.

On je takođe rekao da iako Hamas nije dao direktne instrukcije za otmicu trojice tinejdžera, nije ni odvraćao od takvog poteza.

"Kada je ta operacija pokrenuta ja sam rekao za medije da nismo imali informaciju. Nisam mogao ni da potvrdim, ni da poreknem," rekao je Mašal i dodao: "Kasnije i kada je izraelska istraga to pokazala, ispalo je da je grupa Hamasa na Zapadnoj obali ubila ta tri naseljenika. Tako da je to zapravo bila operacija koju je izvela grupa Hamasa.

Mašal je naveo da pitanje sada glasi: da li je ta operacija bila legitimna ili nije.

"Bila je legitimna. Zašto? Rekao sam vam: Pravo je zakonitih vlasnika zemlje na Zapadnoj obali, bilo da su ih Hamasa ili druge organizacije da pruže otpor protiv okupatora, bez obzira da li su izraelska vojska ili naseljenici. To je tako jednostavno", tvrdi lider Hamasa.

Mašal je takođe rekao da u rukovodstvu Hamasa nikada ne izdaju naredbe da se izvede operacija ili da se zaustavi, već se bave uopštenom politikom da postoji okupacija i da je deo strategije otpor.

Na pitanje koje je sam postavio - da li postoji kontrola nad onima koji rade na terenu - rekao je da postoji i da kada se pristane na prekid vatre i to postane odluka rukovodstva, oni koji rade na terenu moraju se tome povinovati, ali rukovodstvo se ne meša u izvršenje niti naređuje da se neka operacija izvede, a druga ne.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво