Читај ми!

Nove varnice između Nikozije i Ankare

Reagujući na na kršenje Kiparske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) u koju je pre dva dana ušao turski istraživački brod, Nikozija poručila da će blokirati svaki napredak Turske u pregovorima o članstvu u EU.

Portparol kiparske vlade, Nikos Hristodulides rekao je da ta država ne može da pristane na otvaranje novih poglavlja u pregovorma Turske sa Evropskom unijom pod sadašnjim uslovima", javlja atinski dnevni list Katimerini, a prenosi Tanjug.

Turski istraživački brod ušao je pre dva dana u Kiparsku ekskluzivnu ekonomsku zonu (EEZ).

Brod "Barbaros" ušao je u tu zonu u pratnji dva plovila i to nekoliko dana pošto je Turska izdala pomorsko naređenje za tu oblast.

Zbog toga je predsednik kiparskih Grka Nikos Anastasijades nedavno zamrzao razgovore o ujedinjenju sa kiparskim Turcima.

U oblasti EEZ Rusija obavlja vojne vežbe, ali uz odobrenje Kipra. Te vežbe ruskih brodova trajaće do 23. oktobra.

Kiparski Grci suspendovali su 7. oktobra mirovne pregovore sa turskom stranom, u znak protesta zbog, kako su naveli, pokušaja Turske da ugrozi eksploataciju gasa u blizini tog ostrva.

Lideri kiparskih Grka Nikos Anastasijades i vođa kiparskih Turaka Derviš Eroglu trebalo je da se sastanu u okviru mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom UN, preneo je Rojters.

Ovi pregovori traju sa prekidima već decenijama, ali bez uspeha, dok je na snazi primirje koje nadgleda svetska organizacija, navodi britanska agencija.

Kiparski Grci, koji predstavljaju međunarodno priznatu kiparsku vladu, tvrde da turske vlasti od 20. oktobra istražuju nalazišta gasa u moru južno od obala Kipra što pretstavlja, kako navode, mešanje u oblast koju su njihove vlasti već odredile za istraživanje.

To je "provokativno"ponašanje Turske, naveo je predstavnik kiparskih Grka u saopštenju dostavljenom medijima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи