Читај ми!

Tinejdžer nova "zvezda" Islamske države

Sedamnaestogodišnji Australijanac je postao "nova zvezda" Islamske države i u samom je središtu njenog propagandnog aparata. Propoveda džihad na engleskom jeziku i preti SAD, Britaniji i, naročito, Australiji.

Abdulah Elmir, koji je promenio ime u Abu Kaled el Australija i koji je pre mesec dana napustio svoju majku pod izgovorom da ide na pecanje, pojavio se kao centralna figura na video-snimku koji je teroristička organizacija objavila početkom ove nedelje, prenosi Figaro.

Okružen sa pedesetak boraca, on odudara od ostalih zbog svog svetlog tena i riđe kose koja mu se delimično vidi ispod arapske marame, prenosi Tanjug.

"Nastavićemo da se borimo sve dok se crna zastava ne bude vijorila u svim zemljama, na Bakingemskoj palati, na Beloj kući", poručuje on arogantno na snimku, sa oružjem u rukama.

Abdulah Elmir je pre četiri meseca otišao iz predgrađa Sidneja zajedno sa sunarodnikom koga ranije nije poznavao.

Dva Australijanca su odatle otišla u Pert, pa u Maleziju i na Tajland, a potom u Tursku, odakle je Elmir obavestio porodicu o svojoj odluci, dok je majka uzaludno pokušavala da ga od te namere odvrati.

Nakon toga je otišao u Siriju, dok je porodica njegovog saputnika imala više sreće – mladićev otac uspeo je da ga na vreme ubedi da se vrati kući.

U porodici Abulaha Elmira, koga bližnji opisuju kao dobroćudnog i dobrog učenika, i dalje vlada neverica, ali i nada da će im australijska vlada pomoći da ga vrate kući.

Pariski dnevnik ocenjuje da je reč o dobro proračunatoj akciji džihadista koji beloputom mladiću daju izvestan značaj postavljajući ga na neku vrstu pijedestala i dajući mu reč pred okupljenim borcima, a cilj je – pronaći još takvih u zapadnim zemljama.

Ovaj snimak je četvrti koji su džihadisti objavili u okviru serije "Poruka mudžahedina".

Pre mladog Australijanca, na snimcima su se pojavili jedan Britanac i borac predstavljen kao Francuz, podseća Figaro.

Australija je bila jedna od prvih zemalja koje su objavile da se priključuju vazdušnoj vojnoj kampanji na čelu sa SAD protiv Islamske države.

Kako navodi australijsko Ministarstvo pravde, šezdesetak australijskih državljana se bori u Iraku i Siriji, a neki su čak, kako navode vlasti, došli na važne pozicije u redovima Islamske države.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара