Читај ми!

Izglasana nova Evropska komisija

Evropski parlament izglasao je novu Evropsku komisiju na čelu sa Žan Klodom Junkerom. Komisija će učiniti sve da podstakne privredni rast i zaštiti socijalni model EU, poručio Junker.

Za novu Evropsku komisiju glasala su 423 poslanika, protiv je bilo 209, a 67 uzdržanih, prenosi Beta.

Nakon imenovanja novih komesara, usledilo je glasanje u Evropskom parlamentu. Evropska komisija stupa na dužnost u novembru.

Predsednik EK Žan Klod Junker (59) je bio premijer Luksemburga 19 godina, što je najduži premijerski mandat u EU, a do ove funkcije je dospeo uprkos snažnom protivljenju zvaničnog Londona. 

Žan Klod Junker je u Strazburu rekao da će njegova Komisija učiniti sve da podstakne privredni rast, otvaranje novih radnih mesta i zaštiti socijalni model Evropske unije.

Junker je, u izlaganju pred poslanicima Evropskog parlamenta, upozorio da se "mora udahnuti nova snaga evropskom projektu, budući da građani gube veru u evropske ustanove, levičarski i desničarski ekstremisti zadaju udarce, a konkurenti preuzimaju prostor".

"Naše susedstvo je krhko i nestabilno, i to od Ukrajine i Sirije, pa preko Bliskog istoka do severne Afrike", rekao je Junker.

"Talasi imigranata na spoljnim granicama Evrope koji traže bolji život, podsećaju nas da se mora biti solidaran i jamčiti za bezbednost naših granica", naglasio je novi predsednik EK.

A, kako je dodao, "prekogranične pretnje zdravlju, poput epidemije ebole, razumljivo su izazvale strepnju među građanima" EU.

"Ne stvarajmo iluzije kod onih koji očukuju pristupanje EU da je to moguće u sledećih pet godina. Želim da pozdravim zemlje kandidate i da poručim da ćemo nastaviti i ubrzati pregovore ako je potrebno, ali nije realistično da oni budu zaključeni do 2019. godine", rekao je Junker.

"Ovaj stav ne treba shvatiti kao negativnu poruku već kao objektivnu procenu. Čak i ako Srbija i neke druge zemlje završe pregovore ranije, nije realno da će u tom roku biti završen i proces ratifikacije", rekla je Rosa Balfur iz Centra za evropsku politiku.

Junker je želeo da podvuče da je, pošto je EP odbacio prethodnu kandidatkinju Alenku Bratušek, nova izabrana komesarka iz Slovenije Violeta Bulc dobro prošla na obrazlaganju svog resora transporta pred evropskim poslanicima.

Obrazložio je i resore nekolicine ključnih članova EK i posebno je želeo da objasni da u veoma važnim pregovorima EU i SAD o prostoru slobodne trgovine i investicija neće biti problema između investitora i nadležnih državnih ustanova u EU.

Junker je time želeo da razjasni nedoumicu u političkoj javnosti EU oko tvrdnji da bi američki investitori i trgovci na neki način bili povlašćeni sporazumom EU-SAD o slobodnoj trgovini i ulaganjima, naglasivši da će za sve investitore i firme u slučaju sporova u EU biti nadležni evropski sudovi.

Ko su saradnici novog predsednika EK

Evropska komisija ima 28 članova, po jedan iz svake države članice Evropske unije.

Junkerova "desna ruka" biće prvi potpredsednik EK i bivši šef holandske diplomatije Frans Timermans (53), kome je dodeljen resor trajnog i održivog razvoja, koji se tiče klimatskih i energetskih pitanja.

Nova visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost biće dosadašnja šefica italijanske diplomatije Federika Mogerini (41) koju neki nazivaju "novajlijom u politici".

Novi komesar za ekonomska pitanja je bivši francuski ministar finansija i umereni socijalista Pjer Moskovisi (57), čija nominacija je uzburkala mnoge duhove, naročito u Nemačkoj, prenosi Dojče vele.

Još je jedna važna osoba u Junkerovom timu - konzervativni britanski političar Džonatan Hil (54) koji će biti zadužen za nadzor banaka i tržišta kapitala EU.

Potpredsedničko mesto obavljaće, pored Timermansa, i Kristalina Georgijeva (61) koja će biti odgovorna za budžetska pitanja, dok će slovački socijaldemokrata Maroš Šefčovič (48) biti potpredsednik odgovoran za energetiku.

Austrijanac Johanes Han (56) je novi komesar za susedstvo, čija uloga se više vezuje za rešavanje ukrajinske krize nego za prijem novih članica u EU, budući da su i on i Junker najavili da do toga neće doći u narednih pet godina, navodi Rojters.

Novi komesar za saobraćaj je doskorašnja potpredsednica slovenačke vlade Violeta Bulc (50), koja je došla do te pozicije pošto bivša premijerka Slovenije Alenka Bratušek nije prošla saslušanje u EP.

Hrvatski političar Neven Mimica (61) je novi evropski komesar za međunarodni razvoj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи