Avganistan, rekordna proizvodnja opijuma

Uzgajanje opijumskog maka u Avganistanu bila je 2013. godine rekordna, iako su SAD u poslednjoj deceniji uložile više od sedam milijardi dolara u njegovo suzbijanje, tvrdi se u najnovijem američkom izveštaju.

Federalna revizorska institucija SIGAR izvestila je da je prošle godine u Avganistanu bio uzgajan opijumski mak na 209.000 hektara, što je brojka bez presedana, i ostavlja za sobom prethodni rekord od 193.000 hektara, koji je postavljen 2007. godine, prenosi Beta.

Zaključno sa 30. junom 2014. godine, SAD su uložile oko 7,6 milijardi dolara u borbu protiv proizvodnje narkotika u Avganistanu.

Jedan od uzroka jačanja proizvodnje je sve dostupnija tehnologija bušenja dubokih bunara koja je doprinela da se oko 200.000 hektara pustinje u jugozapadnom Avganistanu pretvori u plodnu zemlju.

Veći deo tog područja sada se koristi za uzgajanje opijumskog maka. 

Provincija Nangarhar na istoku zemlje, kao i neke druge provincije u kojima je proizvodnja opijuma bila potpuno obustavljena, sada beleže procvat kultivacije opijumskog maka.

Nangarhar je čak bio model uspešnog suzbijanja proizvodnje droge i borbe protiv islamskih pobunjenika i Ujedinjene nacije su ga 2008. godine proglasile "očišćenim od maka". Međutim, proizvodnja se u prethodne dve godine učetvorostručila.

Jedan zvaničnik avganistanske Vlade je izjavio da se talibani i krijumčari opijuma sukobljavaju u raznim delovima zemlje oko prihoda od ove droge.

Opijumski mak, koji se koristi za proizvodnju droge, uzgaja se uglavnom na jugu i jugozapadu Avganistana gde su talibani veoma aktivni, a Vlada u Kabulu ima malo uticaja.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво