Читај ми!

Barozovo poslednje obraćanje u EP

Odlazeći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je u svom poslednjem obraćanju Evropskom parlamentu da za sobom ostavlja ujedinjenu, otvorenu i jaču Evropu, spremniju da se suoči sa izazovima današnjice.

Žoze Manuel Barozo je, osvrćući se na činjenicu da se tokom njegovog mandata EU gotovo udvostručila po broju članica (sa 15 na 28), istakao da evropska zajednica nije blokirana proširenjem, prenosi Tanjug.

"Mnogi su predvidali da Evropska unija neće moći da funkcioniše sa 25, 27 ili 28 članica i da će biti blokirana. Realnost je da EU nije blokirana proširenjem. Realnost je da je nekada zapravo bilo mnogo teže međusobno usaglasiti neke od zemalja-osnivača EU, nego svih 28 članica", rekao je Barozo.

Za njega je upravo proširenje mehanizam koji je povećao političku moć i ekonomski potencijal EU, ali i omogućio slobodan život za pola milijarde ljudi, preneo je Dojče vele.

U trenutku kada njegov naslednik Žan Klod Junker, koji od 1. novembra preuzima mesto predsedavajućeg EK, najavljuje konsolidaciju EU bez novih članica u narednih pet godina, Barozo gotovo ponosno naglašava činjenicu da su širenje Unije i njena dublja integracija bili kompatibilni procesi u poslednjih 10 godina.

Posle 10 godina na celu EK, Barozo je u svom poslednjem obraćanju EP naglasio da je EU, uprkos vremenu konstantnih kriza, uspela da se otvori, konsoliduje i ujedini na gotovo celom evropskom kontinentu oko vrednosti kao što su mir, sloboda i pravda.

Finansijska i ekonomska kriza, kao najveća kriza u istoriji evropskog projekta, pokazala je sposobnost i otpornost Unije, ne samo da se prilagodi i stabilizuje, već i da postane i ostane najjači globalni igrač na polju trgovine, borbe protiv klimatskih promena, humanitarne i razvojne pomoći i ulaganja u kulturu i inovacije, smatra Barozo.

Iako priznaje da je trenutni privredni rast u EU i pored "stabilizacije" prilika ipak "manji od očekivanog", Barozo poziva Junkera da nastavi da vodi Evropsku uniju već zacrtanom politikom i da nastavi sa već započetim reformama.

"U Evropi se problemi ne rešavaju kroz revolucije ili još gore kontrarevolucije već kompromisom, reformama i evolucijom, poručio je Barozo.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво