Krv preživelog kao terapija protiv ebole

Troje pacijenta u SAD-a do sada su primili krv, ili krvnu plazmu doktora Kenta Brentlija, jednog obolelog koji je preživeo ebolu, kao eksperimentalni tretman protiv zaraznog virusa.

Preživeli možda imaju dovoljno visok nivo antitela u svojoj krvi i mogu da pomognu u borbi protiv virusa ebole drugim obolelim pacijentima, ali tretman transfuzijom krvi moraće da prođe stroge testove kako bi se utvrdilo da li je uspešan, rekli su stručnjaci za Glas Amerike, prenosi Tanjug.

Doktor Džesi Gudman, profesor medicine i infektivnih bolesti na Medicinskom centru univerziteta Džordžtaun naveo je da je potrebno još istraživanja o efektivnosti transfuzija.

"Ne znamo da li transfuzija krvi od nekoga ko se oporavio od bolesti zaista pomaže. Ne znamo. Činjenica da neki koji su primili krv ozdrave, ne znači da su se oporavili zahvaljujuci transfuziji", primetio dr Gudman.

Dodao je da je transfuzija, možda, samo jedan od elemenata tretmana lečenja, a da su hitna medicinska pomoć i sveukupno zdravstveno stanje pacijenta bitni faktori ozdravljenja.

Međutim, iako se utvrdi da krv dr Brentlija nije ključni deo tretmana, profesor Lorens Gostin sa univerziteta Džordžtaun smatra da njegova i krv svih koji su preživeli ebolu, pripada svima.

"Svi smo mi pripadnici ljudske rase i kao takvi to znači da ne bi trebalo da budemo sebični. Trebalo bi da budemo okrenuti zajednici. Ne bi trebalo da postoje patenti ni finansijska dobrobit. Ne bi trebalo oklevati. Svima je jasno šta je etički ispravno uraditi", naveo je profesor Gostin.

Sredinom oktobra 2013. dr Brentli se preselio u Monroviju, u Liberiji, sa suprugom Amber i dvoje dece, gde su planirali da rade kao lekari - misionari u jednoj humanitarnoj organizaciji.

Prvi put je čuo za širenje ebole krajem marta ove godine i u narednih nekoliko meseci postao jedan od svega dva lekara u Monroviji koji je lečio pacijente zaražene ebolom, da bi tokom sledećih mesec i po broj pacijenata rastao i bio je preplavljen njima.

U julu se razboleo i u jednom trenutku neko mi je pomenuo eksperimentalni lek. Delovao je u slučaju majmuna, ali nikada nije bio testiran na čoveku. Pristao je da primi lek i ozdravio je.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво