Ukrajina koristila kasetnu municiju?

Ukrajinske snage koristile su kasetnu municiju na istoku zemlje, a postoji mogućnost da su to činili i pripadnici proruskih snaga, pokazuju dokazi do kojih je došla organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč. Ukrajina demantuje navode da je koristila kasetnu municiju.

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč saopštila je da je u istrazi u trajanju od nedelju dana, koju je sprovela na istoku Ukrajine ovog meseca, dokumentovana široko rasprostranjena upotreba kasetne municije, prenosi Tanjug.

Čelnici ukrajinskih oružanih snaga demantovali su optužbe, a predstavnici proruskih snaga nisu bili dostupni za komentar, prenele su agencije.

Za mnoge napade nije moguće nepobitno utvrditi ko je odgovoran, ali "dokazi ukazuju na odgovornost ukrajinskih vladinih snaga za nekoliko napada kasetnom municijom" ovog meseca u Donjecku, glavnom uporištu proruskih snaga, navodi se u saopštenju HRV-a.

"Zaprepašćujuće je videti da se oružje koje je u mnogim državama zabranjeno koristi tako opsežno na istoku Ukrajine", izjavio je Mark Hiznej iz HRV-a.

"Ukrajinske vlasti treba da se odmah obavežu da ne koriste kasetnu municiju i pridruže se sporazumu koji je zabranjuje", dodao je Hiznej.

U 12 incidenata koji su dokumentovani, od kasetne municije poginulo je najmanje šest ljudi, dok je na desetine ranjeno, ali bi ovaj bilans mogao da bude veći, navodi HRV.

Prema izveštaju, u jednom od napada u kojem je korišćena kasetna bomba 2. oktobra u Donjecku poginuo je jedan radnik Međunarodnog crvenog krsta.

U saopštenju HRV se dodaje da "okolnosti ukazuju da su antivladine snage možda takođe odgovorne za upotrebu kasetne municije".

"Ove optužbe su neosnovane", izjavio je portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Bogdan Senjuk.

Portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko takođe je demantovao navode HRV.

"Mi ne koristimo kasetnu municiju. Nju može da koristi samo avijacija, a naši avioni nisu leteli od objavljivanja prekida vatre 5. septembra", rekao je Lisenko.

Portparol kampanje za istok Ukrajine Vladislav Seleznjov okarakterisao je optužbe kao "potpunu besmislicu".

"HRV zna da je ovo zabranjeno oružje - a mi ne koristimo zabranjeno oružje. Niti granatiramo civilne četvrti, jer to ugrožava živote. Ali naši protivnici stalno napadaju ove četvrti", dodao je Seleznjov.

Kasetne bombe eksplodiraju u vazduhu, pri čemu se na desetine manjih bombi rasprši se na području veličine sportskog terena.

Većina država zabranila je njihovu upotrebu na osnovu konvencije koja je postala međunarodni zakon 2010.

Konvenciju o zabrani kasetne municije 2008. potpisalo je 113 država, ali ne Ukrajina, kao ni SAD.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво