Читај ми!

"Američki san" čuvara iz Aušvica

Bivši čuvar u logoru "Aušvic" Jakob Denzinger do kasnih osamdesetih godina živeo je "američki san" u SAD, dok se nisu pojavili "lovci na naciste". Sada u Hrvatskoj živi ugodnim životom na račun američkih poreskih obveznika.

Jakob Denzinger je u SAD vozio "kadilak", imao je kuću na jezeru i investirao je u naftu i nekretnine, a onda je 1989. američka vlada odlučila je da mu oduzme državljanstvo, pošto je otkriveno da je 1972. lagao u prijavi, piše Hafington post.

Tada je Denzinger je spakovao kofere i odleteo u Nemačku, a nakon toga nastanio se u Osijeku na reci Dravi, gde živi ugodnim životom i to na račun američkih poreznih obveznika, prenosi američki portal.

Naime, otkako je napustio SAD, Denzinger prima oko 1.500 dolara svakog meseca, gotovo dva puta više od prosečne plate hrvatskog radnika.

Denzinger, koji sada ima 90 godina, jedan je od osumnjičenih nacističkih ratnih zločinaca i čuvara koji su dobili milione dolara od američkog ministarstva za socijalnu zaštitu nakon što su bili primorani da napuste SAD, otkrila je istraga agencije AP.

Novac je isplaćen legalnim putem uz odobrenje američkog ministarstva pravde koji je time hteo da natera osumnjičene naciste da odu iz države. Ako su se s time složili ili jednostavno napustili zemlju pre nego što su bili deportovani, mogli su da zadrže naknadu, piše AP koji je više od dve godine sprovodio istrage, intervjue i analize o vrtoglavim naknadama zločincima.

Kao i Denzinger, mnogi od osumnjičenih lagali su dok su ispunjavali formular za američko državljanstvo nakon Drugog svetskog rata i tako su postali punopravni američki građani.

Ministarstvo pravde poriče da su koristili socijalne naknade kako bi se rešili nacista, ali interni vladini izveštaji pokazuju kako je i sam Stejt department bio zabrinut zbog metoda kojima se služi vođa "lovaca na naciste" unutar samog ministarstva, koji je svoju praksu zvao "šutiranje nacista".

Od 1979. godine, saznaje AP, najmanje 10 od 66 osumnjičenih koji su 'uklonjeni' iz SAD zadržalo je socijalne naknade, a služba za socijalnu zaštitu potvrdila je isplate sedmorici koji su preminuli. Najmanje četvorica još žive u Evropi.

Prema tajnim izveštajima iz 1999. godine, 28 nacističkih zločinaca primilo je 1,5 miliona dolara nakon što su napustili Ameriku.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво