Читај ми!

Čomski: Ratovi SAD najveći teroristički napadi

Lingvista i filozof Noam Čomski smatra da su napadi američkih dronova i ratovi koje je izazvao Vašington bili najveći teroristički napadi u ljudskoj istoriji.

Noam Čomski je upozorio da su dve najveće opasnosti po čovečanstvo eventualni nuklearni rat i ekološke katastrofe. Takođe, kritikovao je vazdušne napade SAD na Bliskom istoku.

Čomski je ovu ocenu dao na video-konferenciji organizovanoj u Sijudad Meksiku povodom sajma knjiga "Sokalo", prenosi Tanjug.

Konferenciju je vodio meksički pisac Pako Injasio Taibo Drugi, koji je Čomskom postavio brojna pitanja pred nekoliko stotina ljudi prisutnih na Trgu Sokalo.

Tokom konferencije, Čomski je pohvalio Venecuelu i Boliviju kao latinoameričke zemlje koje su dokazale da je moguće pobeći od 500 godina dugog kolonijalizma, kao i od dominacije Sjedinjenih Američkih Država.

Čomski je rekao da žali što meksička vlada, suprotno od onoga što se dešava u Južnoj Americi, nastavlja i dalje da gleda prema SAD i Kanadi, ističući da su meksički lideri odlučili da se svrstaju uz SAD i okrenu od latinoameričkog naroda.

Čomski je kritikovao i nekoliko "samoubilačkih" reformi, poput reforme u oblasti energetike koju gura predsednik Enrike Penja i koju je nedavno odobrio meksički kongres. Tom reformom, sektor energetike je naftnu i industriju gasa otvorio privatnim kompanijama.

Doktor nauka Noam Čomski je postao nadaleko poznat, posebno internacionalno, otkako je započeo svoju kritiku Vijetnamskog rata, kao i kritiku medija i politike.

Takođe, veoma je poznat i kao politički aktivista i kritičar spoljne politike SAD i drugih vlada.

Inače, Čomski je u svojoj knjizi "Novi militaristički humanizam" oštro kritikovao bombardovanje Jugoslavije jer je bilo u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Ukazao je na to da je humanitarna tragedija na Kosovu počela tek kada je bombardovanje počelo.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се