Читај ми!

"Ruska" podmornica je holandska?

Tajanstvena podmornica registrovana kod Stokholma, koju švedska vojska traži u Baltičkom moru, jeste holandska, saopštili su danas izvori bliski ruskom Ministarstvu odbrane. Holandija demantuje ruske tvrdnje.

Savetujemo švedske vlasti da traže informacije od holandskih pomorskih snaga, rekao je isti izvor, posle spekulacija u švedskim medijima da je podmornica ruska, prenosi Beta.

Kako prenosi ruska agencija Interfaks, reč je o holandskoj podmornici na dizel i električni pogon "Bruinvis", koja je prošle nedelje izvodila vežbe, uključjući i hitno izlaženje na površinu, što se dogodilo nadomak Stokholma.

Izvor iz ruskog Ministarstva naveo je da se podmornica u petak vratila u luku Talin i da će verovatno danas nastaviti put, odnosno povratak u Holandiju.

Ruske vlasti su juče demantovale da je podmornica njihova, navodeći da nijedan brod ruske vojske nije u nekoj vanrednoj situaciji.

Holandska vojska demantovala je danas da je misteriozna podmornica koju traži Švedska u Baltičkom moru njena, kao što je to ranije danas saopšteno u Moskvi, prenosi Beta.

"Holandska podmornica nije uključena u to i nemamo nikakve veze sa operacijom potrage koju vodi švedska vojska", izjavio je portparol holandskog Ministarstva odbrane Marnes Viser.

Prema njegovim rečima, Holandija je učestvovala u vojnoj vežbi zajedno sa Švedskom ali je ta vežba završena prošlog utorka.

Viser je precizirao da je posle vežbe, holandska podmornica "Bruinvis" bila u Talinu gde se zadržala tokom proteklog vikenda.

Švedske vlasti već tri dana ispituju "strane podvodne aktivnosti" u stokholmskom arhipelagu, što je podstaklo spekulacije da je reč o ruskoj podmornici.

Švedski mediji su, pozivajući se na neimenovane izvore, naveli da se traga za ruskom podmornicom na kojoj se, navodno, dogodila nesreća.

Svetske agencije ocenjuju da situacija podseća na doba Hladnog rata, kada je švedska vojska redovno izvodila potrage za sovjetskim podmornicama u svojim vodama.

Zbog jedne sovjetske podmornice s nuklearnim oružjem, 1981. godine je 11 dana trajao diplomatski spor, pre nego što su švedske vlasti dale dozvolu da ta podmornica otplovi.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво