Читај ми!

Panika na kruzeru zbog ebole

Kruzer koji je isplovio iz Teksasa 12. oktobra, a vlasti Belizea i Meksika su mu uskratili dozvolu da pristane zbog sumnje da se na njemu nalazi osoba zaražena ebolom, vratiće se u polaznu luku, Amrički mediji javljaju da je putnica testirana i da nema taj virus.

Na brodu koji je 12. oktobra isplovio iz Teksasa, nalazila se zdravstvena radnica Teksaške prezbiterijanske bolnice u Dalasu, u kojoj je lečen prvi pacijent koji je u SAD preminuo od ebole, Tomas Erik Dankan, navodi britanski list Dejli mejl, a prenosi Tanjug.

Medicinska sestra, koja se dobrovoljno izolovala u svojoj kabini kako bi zaštitila ostale putnike na kruzeru kompanije "Karnival Kruz Lajns", rukovala je uzorcima krvi Dankana, koji je preminuo od ebole 8. oktobra.

Američki zvaničnici su hteli da prebace ženu sa broda na kopno kako bi mogli da je vrate avionom u SAD, ali su vlasti Belizea i Meksika odbile da izdaju dozvolu za pristajanje broda, kako bi zaštitili sopstvene građane od mogućeg širenja ebole.

Zdravstvena radnica dosad nije pokazala nikakve simptome te smrtonosne bolesti, iako je prošlo 20 dana otkad je rukovala uzorkom krvi, saopštila je Bela kuća. Period inkubacije ebole, inače, iznosi 21 dan.

Teksaška prezbiterijanska bolnica u Teksasu, gde su se posle smrti Dankana od ebole čak dve medicinske sestre zarazile tim virusom, objavila je nove propise za svoje zaposlene, koji ubuduće neće smeti da putuju avionima, brodovima ili vozovima 21 dan nakon što su poslednji put boravili u prostoriji u kojoj se nalazi zaraženi pacijent.

Jedan američki zvaničnik je otkrio da je kruzer pristao u Belizeu, ali tamošnje vlasti nisu dopustile putnici da napusti brod kako bi mogla da odleti avionom natrag u SAD.

Putnici kruzera su u petak obavešteni da se neće zaustaviti u meksičkoj luci Kosumel, kako je bilo planirano, zbog situacije koja je van kontrole osoblja kruzera.

"Ovo je prvi put da se to desilo, a odlučeno je da se brodu uskrati dozvola za pristajanje kao preventivna mera protiv širenja ebole", izjavo je upravnik lučkih vlasti meksičke savezne države Kintana Ro.

Kompanija "Karnival Kruz" nudi svojim putnicima kao kompenzaciju kredit od 200 dolara koji mogu da potroše na brodu, kao i popust od 50 odsto na buduća putovanja koja uplate kod te kompanije.

Američka obalska straža je dobila uzorak krvi od medicinske sestre u izolaciji na brodu, kako bi je testirala na ebolu. U saopštenju se navodi da je helikopter obalske straže na brod spustio korpu sa namirnicama, a uzeo je uzorak krvi koji im je žena dostavila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво