Читај ми!

Kuba spremna na saradnju sa SAD oko ebole

Bivši kubanski lider Fidel Kastro saopštio je da je njegova zemlja spremna da sarađuje sa SAD u borbi protiv ebole.

Fidel Kastro ističe kako bi takva saradnja bila u interesu "mira u svetu", prenosi AP.

Kuba je dosad poslala 165 lekara i medicinskih sestara da bi pomogli u borbi protiv ebole u Sijera Leoneu, a planira da pošalje još 296 medicinaskih radnika i u Liberiju i Gvineju. Američki državni sekretar Džon Keri je pohvalio angažovanje Kube u borbi protiv ebole.

Kubanski zvaničnici najavljuju da će nakon sastanaka sa predstavnicima prijateljskih zemalja i međunarodnih zdravstvenih organizacija, u ponedeljak, nastojati da organizuju dodatnu pomoć za zapadnoafričke zemlje pogođene ebolom.

Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije (SZO), zaključno sa ovom nedeljom broj preminulih od ebole će se popeti na više od 4.500, uz oko 9.000 obolelih, uglavnom u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji.

SZO upozorava da bi bez hitne akcije broj novooblelih od ebole do početka decembra mogao da se povećava za 5.000 do 10.000 nedeljno.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) obećala je da će objaviti kompletan izveštaj o svom delovanju povodom krize zbog ebole kad tekući nalet ove bolesti bude stavljen pod kontrolu.

Saopštenje je izdato nakon što je AP objavio sadržaj jednog "procurelog" internog dokumenta SZO iz kojeg proizilazi da ova organizacija otkad se ebola pojavila nije učinila dovoljno.

U SZO ističu da je objavljen dokument u stvari samo "prvi nacrt", čiji navodi nisu provereni. SZO napominje da sada, u jeku kampanje protiv ebole, ne može da svoje ograničene resurse usmerava na detaljnu analizu ranijeg delovanja, ali da će to učiniti kad kriza prođe, prenosi Rojters.

U dokumentu SZO u koji je imala uvid agencija AP, ukazuje se na ozbiljne greške u koordinaciji reagovanja na epidemiju ebole, pri čemu su među razlozima navedeni nekompetentno osoblje i nedostatak informacija.

U pomenutom procurelom izveštaju se navodi da eksperti SZO nisu uočili da tradicionalni metodi suzbijanja zaraze neće delovati u regionu sa poroznim granicama i propalim zdravstvenim sistemima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се