Читај ми!

Potreban dodatni novac za suzbijanje ebole

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun ponavlja apel da se hitno uplati novac u fond namenjen borbi protiv epidemije ebole, jer dosadašnji pozivi nisu privukli dovoljno donatora.

Na bankovnom računu fonda Ujedinjenih nacija, osnovanom za borbu protiv ebole, ima svega 100.000 dolara. Neophodno je milijardu dolara, kaže generalni sekretar svetske organizacije Ban Kimun, dodajući da će to omogućiti da se do 1. decembra smanji širenje zaraze.

"Razočarani smo zbog spore reakcije na naše apele. Borba protiv ebole je zajednička, kao što je to bila ona protiv ptičjeg gripa, koji je za 12 sati prešao okean i iz Azije stigao u Kanadu", kaže bivši generalni sekretar UN Kofi Anan.

Ipak, međunarodna pomoć stiže u najugroženije zemlje Zapadne Afrike i još desetak zemalja Crnog kontinenta. Najviše novozaraženih je u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu.

"Dopremili smo vodu, hranu, lekove i drugu pomoć, vrednu pola miliona dolara, za više od 1.000 stanovnika ruralnih delova Liberije. Tamo je najviše umrlih od ebole", navodi Martin Pener ispred Svetskog programa za hranu.

Posle kritika američke javnosti na račun vlasti da su sporo odgovorile na širenje virusa ebole u zemlji, predsednik Barak Obama imenovao je bivšeg savetnika Bele kuće Rona Klajna da uskladi akcije Amerike u suzbijanju epidemije ebole.

Na aerodromima u Francuskoj, uvedene su dodatne kontrole putnika iz Zapadne Afrike.

"Svim putnicima iz ugroženih zemalja, lekari mere temperaturu, pre nego što iz aviona uđu u zgradu aerodroma", kaže ministarka zdravlja Francuske Marisol Turen.

Lekari na Kosovu su saopštili da osoba koja se u Prištinu vratila sa hadžiluka i za koju se sumnjalo da je obolela od ebole – nije zaražena tim virusom.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da ebole zvanično više nema u Senegalu. Jedna kineska farmaceutska kompanija, povezana sa vojskom, poslala je nekoliko hiljada doza eksperimentalnog leka protiv ebole kineskim humanitarcima u Africi, gde živi oko milion Kineza.

U zemljama Zapadne Afrike - Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu, širenje bolesti je i dalje van kontrole. Virus je u tom delu sveta do sada odneo oko četiri i po hiljade života.

Dok Amerika i evropske zemlje uvode dodatne mere za prevenciju epidemije ebole na svojoj teritoriji, iz Kine stiže vest da su njeni farmaceuti proizveli eksperimentalni lek protiv ebole.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара