Читај ми!

Završila se epidemija ebole u Senegalu

U Senegalu više nema epidemije ebole, objavila je u petak Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u Ženevi.

SZO je zvanično proglasila kraj epidemije ebole u Senegalu i čestitala toj zemlji što je vredno zaustavila prenošenje virusa, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Jedini slučaj ebole u Senegalu je potvrđen 29. avgusta, što je bio jedan putnik iz Gvineje, gde je imao direktan kontakt sa obolelim. Ta osoba se sada smatra izlečenom.

Po akcionom planu Senegala, pod nadzorom su još 74 čoveka koja su bila u bliskom kontaktu sa obolelima, ali nema nagoveštaja da su se i oni razboleli.

Senegal je pokrenuo i široku informativnu kampanju o bolesti i stanje uzbune zbog ebole držao na snazi 42 dana što je dvaput duže od maksimalnog vremena inkubacije tog virusa.

Međutim, SZO procenjuje da je Senegal, zbog svog geografskog položaja, i dalje "ranjiv" i da može biti slučajeva ebole uvezenih iz zemalja koje su najviše pogođene epidemijom.

Više od 4.400 od oko 9.000 obolelih umrlo je u ovogodišnjoj epidemiji ebole, najtežoj do sada, i to gotovo u celini u zapadnoafričkim zemljama Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji.

SZO je ove nedelje upozorila da je stopa smrtnosti od ebole porasla na 70 odsto i da bi taj region u naredna dva meseca mogao imati i po 10.000 novih slučajeva ebole nedeljno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво