Читај ми!

Milano, teški razgovori Putina i Porošenka

Nema značajnijeg napretka u razrešenju ukrajinske krize, mada predsednik Rusije Vladimir Putin ocenjuje sastanak sa ukrajinskim predsednikom i liderima EU kao "pozitivan". Petro Porošenko poručio da nije optimista. Postoje ozbiljna razmimoilaženja između Putina i Merkelove kada je ukrajinska kriza u pitanju, rekao Putinov portparol.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je sastanak u Milanu sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom i liderima Evropske unije bio "pozitivan", prenosi Tanjug.

"Bilo je dobro, bilo je pozitivno", rekao je novinarima Vladimir Putin uz osmeh, posle razgovora kojem su prisustvovali i nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland, britanski premijer Dejvid Kameron i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Međutim, uprkos takvoj Putinovoj oceni nema značajnijeg napretka u razrešavanju ukrajinske krize, navela je agencija Rojters.

Petro Porošenko je rekao da nije optimista u vezi sa razrešenjem ukrajinske krize posle jutrošnjih razgovora sa ruskim predsednikom i evropskim liderima.

"Nažalost, nisam baš optimista", rekao je Porošenko na početku susreta sa Fajmanom, prenela je agencija Rojters. 

Da su razgovori Putina i Porošenka sa liderima EU teški, potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Razgovori su puni nerazumevanja, neslaganja ali i pored toga u toku je razmena mišljenja", rekao je Peskov, prenela je agencija Rojters.

Peskov je naglasio da neki lideri odbijaju da prihvate realnost u Ukrajini, prenela je agencija AFP.

"Nažalost, neki učesnici radnog doručka pokazali su potpunu nespremnost da razumeju realnost u jugoistočnoj Ukrajini", istakao je Peskov.

Predsednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Petro Porošenko sastali su se tokom dana još jednom sa nemačkom kancelarkom i francuskim predsednikom.

Predsednik Rusije je rekao da su razgovori o ukrajinskoj krizi protekli dobro.

Čim su se razgovori završili, Putin je, u pratnji ruske delegacije - šefa diplomatije Sergeja Lavrova, ministra za energetiku Aleksandra Novaka i predsednika Upravnog odbora "Gasproma", Alekseja Milera - odmah napustio prostoriju, a na pitanje kako su razgovori protekli, kratko odgovorio: "Dobro", prenela je ruska agencija Tas.

Četvroro lidera sastali su se u hotelu, u centru Milana na marginama evro-azijskog samita, preneo je Rojters.

Razgovori o ukrajinskoj krizi biće nastavljeni u takozvanom normandijskom formatu, rekao je Dmitrij Peskov, prenela je ruska agencija Tas.

Normandijski format podrazumeva učešće četiri strane – Putina, Porošenka, Merkelove i Olanda.

"Iako nije došlo do bilateralnog susreta Putina i Porošenka, takva mogućnost nije isključena", rekao je Peskov.

Premijer Italije Mateo Renci rekao je posle susreta Putina i Porošenka da je učinjen izvestan napredak, ali da ostaju "mnoge razlike". 

"Ne možemo da prihvatimo nestabilnu Ukrajinu, ali nam je važno i da ponovo uključimo Rusiju u međunarodne odnose. To nije samo moj stav. U trenutku velike krize u svetu uloga Rusije može biti veoma značajna u borbi protiv ebole, Islamske države i rešavanju sukoba u Siriji, Iraku, Libiji", naveo je Renci.

Predsednik Evropske komisije Žože Manuel Barozo rekao je da će Rusija, Evropska unija i Ukrajina nastaviti kontakte da bi rešili konflikt na istoku Ukrajine. 

Barozo je ponovio da su ključni faktori za normalizaciju situacije u Ukrajini – prekid vatre, sprovođenje sporazuma iz Minska, kontrola granice, započinjanje političkog procesa i parlamentarni izbori u celoj zemlji, uključujući i jugoistok zemlje, prenela je ruska agencija Tas. 

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej rekao je da ima pozitivnih dešavanja kada je rešavanje ukrajinske krize u pitanju.

Prema njegovim rečima, lideri su se na radnom doručku saglasili da će nastaviti razgovore o dva glavna pitanja u vezi sa ukrajinskom krizom – organizovanje izbora u predstojećim sedmicama i mesecima, kao i nadgledanje rusko-ukrajinske granice. 

Ruski predsednik sinoć je po dolasku u Milano razgovarao sa nemačkom kancelarkom, četiri sata kasnije nego što je bilo planirano.

Razgovor se odnosio na nekoliko tačaka koje još treba sprovesti iz sporazuma iz Minska potpisanog 5. septembra, a posebno na prekid vatre koji se i dalje krši, rekao je jedan nemački izvor.

Portparol Kremlja izjavio je posle susreta Putin–Merkel da i dalje postoje "ozbiljna razmimoilaženja" između njih kada je ukrajinska kriza u pitanju.

Ukrajinski predsednik Porošenko takođe je imao bilateralni sastanak sa nemačkom kancelarkom.

"Bilo je pomaka u nekim detaljima, ali ostaje otvoreno glavno pitanje kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine. U tom kontekstu, ključno je da li se mogu organizovati izbori u Donjeckom i Luganskom regionu, u skladu s ukrajinskim zakonom", naglasila je Merkel.

Francuski list Figaro piše da Evropljani i Amerikanci razmatraju ukidanje sankcija Rusiji, ako predsednik Putin da nove garancije za smirivanje napetosti u Ukrajini.

U italijanskom parlamentu već je formirana grupa "Prijatelji Putina", na inicijativu jednog od vođa Severne lige, koja prikuplja potpise za ukidanje sankcija Moskvi, jer nanose ogromnu štetu ekonomiji Italije. 

Porošenko i Putin poslednji put su se sastali u avgustu u Minsku, u Belorusiji, kada su se složili da nađu rešenje za istok Ukrajine, gde se proruski separatisti sukobljavaju sa ukrajinskim snagama. 

Na evroazijskom samitu u Milanu učestvuje 51 lider, a osim o ukrajinskoj krizi teme su ekonomska kriza, borba protiv starih i novih pretnji i eliminisanje oružja za masovno uništenje.

Šefovi diplomatija Evropske unije u ponedeljak će razmotriti da li napredak u mirovnom planu u Ukrajini omogućava ublažavanje sankcija Rusiji.

Kako su danas novinarima preneli visoki zvaničnici EU u Briselu, "ministri mogu da usvoje smernice za predstojeće preispitivanje sankcija (Rusiji) krajem oktobra".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво