CIA: Naoružavanje pobunjenika bez efekta

U poverljivom izveštaju CIA navodi se da je naoružavanje i finansiranje pobunjenika retko davalo rezultate ako nije bilo potpomognuto američkim vojnicima na terenu. Neuspela taktika CIA vidi se i na primeru borbi protiv Islamske države. Obuka i naoružavanje opozicionih boraca jedno je od ključnih pitanja kada je reč o sirijskom tlu.

Izveštaj CIA o naoružavanju i obuci pobunjenika nastao je kao rezultat istraživanja sprovedenog usred debate o građanskom ratu u Siriji.

Izveštaj, prema navodima Njujork tajmsa, bio je jedan od mnogih studija CIA koje je, 2012. i 2013. godine, naložila administracija predsednika Baraka Obame, umešana u sirijski sukob.

U zaključku se navodi da su, u 67 godina dugoj istoriji CIA, pokušaji naoružavanja pobunjenika davali slabe rezultate u promeni ishoda sukoba, a naročito kada američka čizma nije bila na zemlji u kojoj se rat vodi.

Studija je na kraju predstavljena Beloj kući, gde je dodatno podstakla sumnje među savetnicima predsednika kada je reč o naoružavanju Asadovih protivnika. "Jedna od stvari koje je Obama hteo da zna bila je: Da li ovo ikada deluje", rekao je bivši zvaničnik Obamine administracije za Njujork tajms.

Kada je, međutim, objavljeno da je Bašar el Asad koristio hemijsko oružje protiv opozicionih boraca i civila, Obama je potpisao tajnu naredbu kojom se CIA dozvoljava da naoružava i trenira pobunjenike.

Kako se fokus polako premeštao sa Asada na Islamsku državu, Obamina administracija je dozvolila Pentagonu da počne da trenira 5.000 "proverenih" pobunjenika godišnje u Saudijskoj Arabiji. Programu je, ipak, neophodno detaljno planiranje pre nego što počne da se sprovodi.

Izveštaj CIA, prema mišljenju jednog bivšeg američkog zvaničnika koji je upoznat sa sadržajem dokumenta, pokazuje da je Agencija imala veoma loše rezultate kada vojska nije  bila na terenu, što se, smatra on, pokazuje i na primeru borbe protiv Islamske države.

Jedini pozitivan primer je, zapravo, Avganistan osamdesetih godina 20. veka, kada je zbačena sovjetska vlast. Međutim, ni to nije najsrećniji primer, ako se uzme u obzir da su nakon toga   kontrolu nad Avganistanom preuzeli talibani i dali utočište Al Kaidi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво