Читај ми!

Liberiji potrebne vreće za tela preminulih

Procene pokazuju da će Liberiji u narednih šest meseci biti potrebno skoro 80.000 vreća za tela preminulih zbog epidemije ebole. Taj virus predstavlja pretnju po međunarodni mir i bezbednost, saopštava Savet bezbednosti. Međunarodna zajednica nije adekvatno reagovala na pojavu tog virusa.

Inventar zaliha liberijskog ministarstva zdravlja pokazuje da će u narednih šest meseci toj zemlji biti potrebno gotovo 80.000 vreća i skoro 990.000 zaštitnih odela.

U izveštaju ministarstva navodi se da je 2.425 Liberijaca stradalo od kako je izbila epidemija, uključujući i 95 zdravstvenih radnika. 

U međuvremenu, liberijski lekari i medicinske sestre koji su na "prvoj liniji borbe protiv ebole" na zapadu Afrike, vratili su se danas na posao i okončali dvodnevni štrajk pošto su SAD obećale četiri miliona evra pomoći za hitnu isplatu plata.

Direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Radživ Šah najavio je posle jučerašnjeg susreta sa predsednicom Liberije Elen Džonson Sirlif, drugog dana štrajka zdravstvenih radnika, da će lekari i medicinske sestre dobiti obećane zarade.

Svetska zdravstvena organizacija danas je saopštila da su do sada od ebole umrlo 4.493 osobe, dok je u sedam zemalja do sada registrovano ukupno 8.997 slučajeva zaraze tom bolešću.

Ova epidemija ebole koja je izbila u Zapadnoj Africi do sada je najgora u istoriji.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je saopštio da međunarodna zajednica nije dosad uspela da adekvatno reaguje na rastuću opasnost od tog virusa.

Saopštenje SB UN je usledilo dan nakon što je čelnik misije UN za odgovor na epidemiju ebole Entoni Benberi juče upozorio Savet da svetska zajednica do 21. decembra mora da ostvari ključne ciljeve za sprečavanje širenja zaraze, jer će se u suprotnom svet suočiti sa "potpuno novom situacijom za koju nemamo nikakav plan", prenela je agencija AP.

Savet bezbednosti UN je upozorio da ebola predstavlja pretnju po međunarodni mir i bezbednost i apelovao na sve države članice UN i humanitarne organizacije da "ubrzaju i značajno povećaju resurse" za borbu protiv ebole, uključujući novčane donacije.

Ovo je prvi put da su UN osnovale misiju za odgovor na neku zdravstvenu krizu u svetu, navodi američka agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи