Читај ми!

Sukob ultradesničara i policije u Kijevu

Povređeno najmanje 15 policajaca u sukobu sa ultradesničarima ispred ukrajinskog parlamenta. Demonstranati bacili dimne i šok-bombe na obezbeđenje parlamenta u znak protesta jer poslanici u prošlosti nisu usvojili zakon o nacionalistima. Privedeno 15 osoba.

Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko rekao je da policija nastavlja da privodi "one koji krše javni red" ispred Vrhovne rade, javlja Tas, prenosi Tanjug.

Prema informacijama kijevske policije, u protestima je učestvovalo oko 8.000 ljudi.

Policija je rasporedila dodatne snage oko parlamenta pošto je grupa ultradesničarskih demonstranata bacila dimne i šok-bombe na obezbeđenje u znak protesta zbog toga što poslanici nisu usvojili zakon kojim bi se Ukrajinska pobunjenička armija (UPA) priznala kao snage koje su se borile za nezavisnost Ukrajine u Drugom svetskom ratu.

Prema tom zakonu, ukrajinski nacionalisti, koji su se borili protiv sovjetskih snaga tokom Drugog svetskog rata bili bi tretirani kao ratni veterani, navela je ruska televizija Raša tudej.

Predsednik skupštine Aleksandar Turčinov je, kršeći proceduru, sedam puta stavio zakon na glasanje, ali ni u jednom pokušaju nije obezbeđena potrebna većina od 226 glasova za usvajanje zakona.

Ubrzo pošto su ukrajinski poslanici glasali protiv tog zakona, grupa maskiranih demonstranata sa zastavama radikalne nacionalističke partije Svoboda počela je da zasipa zgradu i obezbeđenje skupštine kamenicama, a potom i dimnim i šok-bombama.

Na zgradi su polomljeni prozori čak na drugom spratu, a sednica parlamenta je prekinuta.

Prethodno je danas partija Svoboda organizovala je protestnu šetnju centrom Kijeva, tražeći da vojnici UPA budu priznati kao borci za nezavisnost. U šetnji su im se pridružili borci Nacionalne garde i veterani UPA.

UPA je osnovana na zapadu Ukrajine 1939. godine kao Organizacija ukrajinskih nacionalista, a od 1943. delovala je pod nazivom Ukrajinska pobunjenička armija.

Kako navodi ruska agencija, UPA je sarađivala u Drugom svetskom ratu s Nemcima i bila poznata po masovnim ubistvima civila, a optuživana je i za ratne zločine, uključujući ubijanje Jevreja i Poljaka u Ukrajini.

Nacionalisti su, prema navodima Tasa, planirali da, uz podršku Nemaca, osvoje Ukrajinu i fizički eliminišu sve neukrajince, pod sloganom "Ukrajina samo za Ukrajince".

Armija se od 1943. do 1944. borila protiv sovjetskih partizana i pripadnika poljskog pokreta otpora, a kada je Ukrajina vraćena pod kontrolu SSSR-a, organizovala je napade na sovjetske snage i zvaničnike, zbog čega su pripadnici UPA proganjani.

Savremeni ukrajinski nacionalisti iz partije Svoboda proslavljaju godišnjicu UPA demonstracijama širom Ukrajine, navodi Raša tudej.

Poltorak novi ministar odbrane

Ukrajinski poslanici danas su izglasali Stepana Poltoraka za ministra odbrane, javile su agencije.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko juče je imenovao dosadašnjeg šefa Nacionalne garde za ministra odbrane. Za generala Poltoraka (49) je od 247 poslanika glasalo njih 245.

Poltorak će zameniti Valerija Geleteja, koji je juče smenjen. Novi ministar odbrane će morati da reši problem nezadovoljstva u oružanim snagama.

Nekoliko stotina regruta Nacionalne garde je u ponedeljak uveče domarširalo u uniformama do predsedničke kancelarije, zahtevajući da ih puste kućama. Vojnici su rekli da su već služili 18 meseci, umesto samo jedne godine, koliko određuje zakon.

Mada se prekid vatre, proglašen početkom septembra između ukrajinskih snaga i proruskih aktivista, krši gotovo svakodnevno, ukupan obim borbi na istoku zemlje od tada je znatno manji.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво