Читај ми!

Erdogan: Siledžije će platiti cenu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan založio se za uvođenje zakona kojim bi se vladi dala dodatna ovlašćenja za borbu protiv demonstranata.

Erdoganov predlog je reakcija na talas kurdskih protesta, u kojima su zabeležene desetine ljudskih žrtava.

"Republika Turska ne bi bila država ukoliko ne bi mogla da kontroliše nekolicinu siledžija. Oni mogu da pale, ali će platiti cenu za to. Mi idemo dalje", izjavio je Erdogan u govoru u gradu Bajburt, na severoistoku Turske, prenosi AFP.

Zakon o kojem je govorio trebalo bi narednih nedelja da se nađe pred turskim parlamentom.

Na hiljade Kurda je prethodnih dana izašlo na ulice turskih gradova, demonstrirajući zbog toga što Turska nije intervenisala da od džihadista Islamske države (IS) odbrani pretežno Kurdima nastanjen pogranični sirijski grad Kobane.

Prema izveštaju agencije Dogan, u noći između subote i nedelje u gradu Silopi, na jugoistoku Turske, u sukobima s demonstrantima povređena su trojica policajaca, ali u drugim mestima protesti se smiruju.

Prema zvaničnim podacima od petka, u četvorodnevnim nemirima poginula je 31 osoba, dok je 360 ranjeno.

Od tada je, prema pisanju turskih medija, najmanje još troje ljudi podleglo povredama u bolnicama.

Tokom protesta došlo je i do sukoba između mlađih pristalica zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) i turskih islamističkih i nacionalističkih aktivista.

Džemil Bajik, jedan od osnivača PKK, koja je decenijama vodila borbu za kurdsku samoupravu u Turskoj, upozorio je da dvogodišnjem mirovnom procesu između Kurda i Ankare posle najnovijih dešavanja preti kolaps.

Erdogan je apelovao na roditelje da spreče da im deca izlaze na ulice podržavajući, kako je rekao, "terorističku PKK".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи